Gevallen engelen

Bendeleden en hun groupies

Als leden van een beroemde rockband worden vermoord gaat privédetective Varg Veum op zoek naar de moordenaar.

Op de begrafenis van een vroegere klasgenoot ontmoet Varg Veum een oude schoolvriend, Jakob, gitarist van de ooit beroemde rockband The Harpers. Ze gaan samen uit en komen in een nachtclub waar een band optreedt. De zanger is Johnny Solheim. Hij was vroeger zanger bij The Harpers. Ze ontmoeten Johnny in de kleedkamer, waar hij juist een vrouw lastig valt. Jakob ontmoet twee dames die vroeger tot zijn groupies behoorden. Jaco en Varg gaan met hen op pad. Uiteindelijk belanden ze met hen in bed, het oude patroon van musici met hun bewonderaars herhaalt zich.

Auteur

Gunnar Staalesen (1947) is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Ook schreef hij toneelstukken en hoorspelen. Staalesen debuteerde in 1969 met de roman Uskyldstider. Zijn thrillerdebuut maakte hij in 1977 met Bukken til havresekken, het was de eerste van een lange reeks Varg Veum-thrillers. Van de vijftiendelige serie zijn slechts vijf boeken in het Nederlands vertaald: De vrouw in de koelkast, Het uur van de wolf, Zwarte schapen, Bittere bloemen en nu Gevallen engelen. Verscheidene Varg Veum – boeken zijn bewerkt voor de televisie. In Nederland en België was het indertijd een populaire thrillerserie. Ook dit boek is verfilmd.

Veum vindt het lijk van de door messteken omgebrachte Johnny Solheim. De politie verdenkt Varg en neemt hem mee. Na een nachtje in de cel treft hij bevriende politiemensen. De arrestatie van Varg berustte op een misverstand.

Inmiddels blijkt dat ook twee andere bandleden onder verdachte omstandigheden zijn overleden. Allen kregen een waarschuwingsbrief met afbeeldingen van engeltjes. De politie accepteert dat Varg Veum als privédetective gaat meewerken om de moordenaar te vinden.

Jakob is het enige bandlid die nog in leven is. Hij is een brave burger geworden en verdient de kost als kerkorganist. Het is een eenzame man die door zijn vrouw verlaten is. Hij vraagt Varg om Rebecca op te sporen. Rebecca is voor Varg een oude bekende. Hij kent haar als straatgenoot en als schoolvriendin. Hij was toenmaals hevig verliefd op Rebecca. Zij koos echter voor Jakob.

Varg Veum is een echte ouderwetse privédetective met een armoedig kantoortje. We maken hem mee bij zijn speurwerk: het oplossen van de moord en het opsporen van Rebecca. De laatste is al spoedig gevonden. Beiden hebben nog warme gevoelens voor elkaar. Een nieuwe relatie ontstaat echter niet en Rebecca wil ook niet terug naar man en kinderen. De grote vraag is of ze terugkeert naar Jakob of dat ze kiest voor Varg.

Gevallen engelen wordt een thriller genoemd. Pas halverwege krijgt het boek het karakter  daarvan. Er is weinig spanning in het begin, maar vervelen doet het boek nooit. De stijl van Staalesen is meesterlijk. We hebben hier zeker te doen met een literaire thriller, ook door de veelvuldige metaforen. De beschrijvingen van landschappen en personen zijn zeer beeldend.

Gunnar Staalesen – Gevallen engelen. Vertaald uit het Noors (Falne engler) door Annemarie Smit en Paula Stevens. ISBN 978-94-6068-389-3, 349 pagina’s, € 19,90. Baarn: Uitgeverij Marmer 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.