De Conferentie

Kinderen inzet bij aanslag

‘Frederika?’ ‘Far!’ ‘Waar ben je?’

Hoofdcommissaris Stijn Goris uit Brussel krijgt van zijn chef te horen dat er in het luxueuze Steigenberger Wiltsher’s Hotel aan de Louizalaan een belangrijk internationaal evenement zal plaatsvinden. Een bijeenkomst waarmee de staatsveiligheid is gemoeid. Als Goris doorvraagt blijkt het te gaan om de Bilderbergconferentie. Een bijeenkomst waarvan Goris niet eerder heeft gehoord, maar die – nadat hij het gegoogeld heeft – een bijeenkomst blijkt te zijn waar de politieke en economische wereldelite regelmatig in conferentie samenkomt. Het vreemde is dat de Brusselse politie niet wordt ingezet om de bewaking van al deze hooggeplaatste lieden op zich te nemen. Zij hebben hun eigen veiligheidsdienst. Dat bevalt Goris niets. Zijn ego als politieman is gekrenkt. Maar hij kan niet anders dan zich erbij neerleggen. Maar dan wordt hij gebeld door een adviseur van de Deense premier. Diens dochtertje Frederika is ontvoerd en hij kan haar alleen maar terugkrijgen als hij een bepaalde geheimzinnige opdracht uitvoert die met de conferentie te maken heeft.

Frederika’s ouders zijn wanhopig en ondanks de opgelegde zwijgplicht stort de premier zijn hart uit bij zijn adviseur. Die blijkt een goede bekende van Stijn Goris te zijn. De bal gaat aan het rollen. Goris’ missie is van meet af aan duidelijk: het meisje MOET heelhuids gevonden worden en worden herenigd met haar ouders. Maar hij heeft een groot probleem. Want de wereld rond de Bilderbergconferentie is zo gesloten als een oester en Goris en zijn collega’s kunnen er moeilijk binnen komen. En dat niet alleen: de klok tikt meedogenloos verder. De conferentie duurt maar drie dagen. Zijn er meer mensen als de Deense premier en hebben die níet de politie verwittigd? Zodat zij wellicht dezelfde opdracht moeten uitvoeren om een eigen kind te redden? Gaan er dan doden vallen? Er is nog een genodigde die hevig uit zijn doen is en die als een havik een koffertje bewaakt dat hij ook in bewaring had kunnen geven. Waarom doet hij dat niet? Is hij een dader? Een slachtoffer?

Auteur

Christian De Coninck (1960) is commissaris en woordvoerder bij de Politie Brussel Hoofdstad. Hij debuteerde in 2007 met De Praagse Connectie. Sinds die tijd schreef hij gestaag door. Dit is zijn zeventiende boek. De Coninck schrijft over het leven waarin hij ook overdag figureert en kent het dan ook als geen ander.

Dit is het eerste boek dat ik lees van deze auteur. En daarmee heb ik er tot mijn grote spijt al  zestien gemist. Zestien boeken die – als ze even goed zijn als deze – het lezen alsnog zeer aantrekkelijk maken. Want De Conferentie is zo’n boek dat je niet uit handen kunt leggen. Goed geschreven, beschaafd, intelligent, razend spannend. En – dat mag ook wel eens gezegd – bij deze misdaadroman druipt het bloed nu eens niet van de pagina’s. Een verademing, dat gebrek aan macho-gedoe.

De Coninck heeft al heel boeken wat op zijn naam staan. Ik verheug mij op zijn volgende. Want van nu af aan ben ik fan.

Lees en geniet, zou ik zeggen.

Christian De Coninck – De Conferentie. ISBN 978-90-8924-988-3. 303 pagina’s, €19,99. Antwerpen: Houtekiet 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.