Moord op afspraak

Een ‘chirurgier’ vindt de dood

Op zoek naar een kwaad verleden.

Drie vrienden uit Groningen koesteren al op de middelbare school het plan om medisch specialist te worden,. Ze noemen zich ‘de chirurgiers’ en zijn onafscheidelijk. Als in de tweede klas een andere bolleboos zich bij hun clubje aansluit worden zij een kwartet. Drie artsen in spe, één econoom. Na hun studietijd in Leiden keren zij terug naar het Noorden en dankzij de relaties van de rijke vader van Roderick, een van de drie, krijgen ze allemaal een opleidingsplaats in het Gronings Medisch Centrum. Na een tijd sluit ook Stef zich weer aan als hij financieel directeur van het ziekenhuis wordt. Weer via relaties? Het zóu kunnen…

De vier leiden een welvarend leven. Maar dan wordt een van de drie medici vermoord, rücksichtslos voor zijn huis doodgeschoten. Waarom? Niemand heeft enig idee. Al spoedig is hij niet het enige slachtoffer. En die moord is met evenveel raadsels omgeven. Speelt het ziekenhuis een rol en zo ja, wat kan dat dan wezen?

De politie-inspecteurs Renee en Paul krijgen de zaak in onderzoek. Renee is in haar vrije tijd ook nog in een cold case gedoken. Ze is altijd druk aan het werk. Haar partner Frank, die al met tegenzin met haar meeverhuisd is van Amsterdam naar Groningen, krijgt daarover steeds meer de pest in. De relatie tussen de twee wankelt. Maar Renee werkt stug door. Ze moet en ze zal te weten komen wie de chirurg heeft doodgeschoten en waarom. En als er nog een dode valt stimuleert dat haar werkdrift alleen maar.

Auteur

Rob van Dorssen (1959) startte zijn schrijverscarrière nadat hij een wedstrijd won. Frits Spits, van het radioprogramma De Taalstaat schreef een competitie uit met de opdracht: ‘schrijf een roman in 140 woorden’. Van Dorssen mocht zijn inzending voor de radio komen voorlezen en Spits spoorde hem aan verder te gaan met schrijven. In 2018 debuteerde hij met Een huis vol vragen. Dit is zijn tweede boek. Rob van Dorssen promoveerde in 1988 op fotosynthese. Na zijn promotie verhuisde hij naar Groningen en daar werkt hij bij de Nederlandse Gasunie.

 

Gebruikelijk is dat de politie een moord oplost en na vele omwegen de dader vindt. Dat gebeurt hier uiteraard ook. Maar over het hoe, waarom en waarmee kunnen wij moeilijk uitweiden.

De auteur heeft een aardige plot bedacht, het verleden van de chirurgiers en de geldman speelt een rol. Maar op welke manier laten wij ongezegd. Lees en leef mee, en laat u verrassen door een vlot geschreven boek. En leef tussen het speurwerk mee met de romance tussen Renee en Frank. De liefde begint daar ernstig te tanen.

Een misdaadroman van het aangename soort.

Rob van Dorssen – Moord op afspraak. ISBN 978-94-9173-775-6. 244 pagina’s, €22,95. Groningen: Uitgeverij Nobelman 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.