Geen spat veranderd

Een oude vriendschap vol mysteries

Hoe kunnen kinderen van een vriendin er na  twaalf jaar nog steeds uitzien als peuters?

Deze thriller wijkt nogal af van de ‘normale’ misdaadromans. Dit keer gaat het niet om politiemensen of detectives als hoofdpersonen. Het hele verhaal gaat om een mysterie dat leeft in twee families. Flora en Lewis Braid waren bevriend met Beth en Dominic Leesons. Het verhaal speelt in 2019. Twaalf jaar daarvoor verbrak de familie Braid om onduidelijke redenen de vriendschap en emigreerde naar de Verenigde Staten. Ook met de ouders van Flora werden alle banden verbroken. Als Beth op 19 april 2019 heel impulsief de vroegere woning van de familie Braid opzoekt is ze getuige van de aankomst van een auto. Uit de auto stapt Flora met haar twee kinderen. Het wonderlijke is dat Beth wel duidelijk ouder is geworden,  maar de kinderen zijn nog steeds peuters.  Beth wil kost wat kost dit mysterie oplossen. Ze bezoekt buren en de school van de kinderen en ook via de social media probeert ze informatie te krijgen over de familie Braid  in de VS. Het hele gezin  van Beth helpt mee, zelfs de kinderen. Het gelukt om contact te krijgen met Lewis Braid. Beth reist naar de VS om te spreken met Flora  en Lewis. Langzamerhand wordt duidelijk wat er gebeurd is. Het einde is stormachtig.

Auteur

Sophie Hannah (1971) is een Engelse bestsellerauteur van romans, thrillers, kinderboeken en poëzie. Haar boeken worden uitgegeven in 27 landen. Haar eerste gepubliceerde werk was Carrot the Goldfish. Tussen 1993 en 2007 publiceerde ze tien poëziebundels.  In 2006 verscheen haar eerste boek voor volwassenen Little Face, een psychologische misdaadroman. Daarna verschenen nog verscheidene misdaadromans waaronder The Monogram Murders. Het is een detective met Hercule Poirot als hoofdpersoon. De Belg Poirot was een schepping van Agatha Christie.

 

Het is de schrijfster gelukt een ijzersterke plot te bedenken. Het verhaal is echter tamelijk ongeloofwaardig. Er zijn vele vragen, dat houdt de spanning er een beetje in, maar het is jammer dat het boek nogal traag verloopt, zeker de eerste helft.  Er is weinig handeling en er zijn wel ellenlange gesprekken. Vooral de gesprekken van Beth en Dominic kabbelen voort. Er worden ook enkele zijpaden bewandeld die niets met het verhaal te maken hebben en vertragend werken.

De familie Leesons is heel sympathiek en geloofwaardig. Dit geldt zeker niet voor het echtpaar Braid. Wat Flora allemaal moet ondergaan is verschrikkelijk. Dat ze dit allemaal pikt van haar man is niet te vatten. Lewis Braid is een persoon die de gekste ideeën heeft en deze nog uitvoert ook. Voor de lezer is deze man volstrekt onaanvaardbaar.

Sophie Hannah is wel een vakvrouw. De roman leest heel vlot, maar helaas blijft het een wat trage thriller.

Sophie HannahGeen spat veranderd. Uit het Engels vertaald (Haven’t They Grown) door Bill Oostendorp en Joost van der Meer. ISBN 978-90-443-6048-6, 347 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.