Wat er te redden viel

Familiedrama in Thailand

De vermissing van een kind heeft verregaande gevolgen voor het gezin.

Begin jaren zeventig wordt Robert Preston uitgezonden naar Thailand. Met zijn vrouw Geneviève en hun drie jonge kinderen Beatrice, Philip en Laura wonen ze in een mooie villa met een stoet aan personeel. Het zou voor een jaar zijn, maar de repatriëring laat op zich wachten. Geneviève ziet het als haar taak om nieuw aangekomen gezinnen wegwijs te maken in het naar Amerikaanse begrippen uitheemse land.

Robert heeft het heel druk met zijn werk, zijn vrouw met het organiseren van diners en partijtjes. De kinderen worden grotendeels overgelaten aan het personeel en zijn op elkaar aangewezen.

Philip is een zachtaardig jongetje dat op school gepest wordt. Om zich te kunnen verdedigen wil hij graag op judo. Geneviève stuurt hem naar een soort karateschool waar alleen Thaise jongens op zitten. Ook daar wordt hij gepest en regelmatig in elkaar geslagen hij krijgt de bijnaam Nitnoy: Niet veel, Niets. Op een van de lesdagen wacht hij op de auto met chauffeur die hem altijd ophaalt. Opgeschrikt door een valse hond neemt hij in paniek de benen. Philip is nergens te vinden. Na vele vergeefse zoektochten besluit het gezin zonder hem terug te keren naar Amerika.

Auteur

Liese O’Halloran Schwarz studeerde medicijnen aan de University of Virginia. Ze werkte als eerstehulparts, maar is tegenwoordig fulltime schrijfster. Ze woont in North Carolina. Wat er te redden viel is haar derde roman.

In 2019 krijgt Laura uit het niets een e-mail uit Thailand van een vrouw die beweert haar broer Philip gevonden te hebben. Haar zus Beatrice wil er niets over weten. Na zoveel jaar acht ze dat onmogelijk. Hoewel zij en Edward, met wie Laura al jaren een relatie heeft, er fel op tegen zijn, boekt Laura een vlucht naar Thailand. De man die beweert Philip te zijn lijkt sprekend op hun overleden vader en weet dingen die alleen de kinderen kunnen weten.

Laura aarzelt niet langer en neemt hem mee terug naar Amerika. Zelfs Beatrice moet erkennen dat het daadwerkelijk hun lang verloren broer is. Dan wordt langzamerhand duidelijk welke geheimen er destijds speelden en hoe en waarom Philip verdwenen is.

Deze roman, die wisselt tussen 2019 en 1972, beschrijft de impact die het spoorloos verdwijnen van een kind heeft op de naaste familie. Niet alleen het verdriet, maar ook de schuldgevoelens die dit met zich meebrengt. De verschillen in karakter van de diverse gezinsleden blijken ook na jaren nog te bestaan. En toch komen ze als familie weer nader tot elkaar.

Hoewel het thema zeer ingrijpend is, leest het boek heerlijk weg. Fijn voor de vakantie.

Liese O’Halloran SchwarzWat er te redden viel. Vertaald uit het Engels (What Could Be Saved) door Els van Son. ISBN 978-90-443-6171-1, 528 pagina’s, € 23,99. Amsterdam: The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.