Het huis aan de singels

De verstikkende driehoek

In het huis aan de singels groeit Daphne op met haar liefdevolle moeder en haar dwingende vader.

Het lijkt zo’n volmaakt gezinnetje: dochter Daphne, moeder Elsa en haar vader Peter. De omgang van Daphne met haar veeleisende vader is soms moeizaam, wel heeft ze boeiende gesprekken met hem op het dak van het huis. Daphne blinkt uit op school en op de universiteit studeert ze cum laude af, maar ze heeft geen plezier in de studie. Ze is niet ambitieus en doet niets met haar hoge opleiding, maar kiest voor een baantje in de boekhandel.

Haar vader vindt het heel erg, maar Daphne is tevreden tussen de boeken. Het aangezicht hele muren vol kleurrijke ruggen gaat me nooit vervelen, een mooier kunstwerk bestaat er niet. Moeder is een begaafd schilderes met een eigen atelier.

De verhouding moeder – dochter is heel liefdevol. In de roman is hun relatie heel intiem en warm beschreven. Met haar ouders had ze fraaie vakanties. In het huis aan de singels werden ook salons gehouden met als spreker allerlei schrijvers en geleerden. Daphne genoot hiervan.

Toch is er een donker zijde aan dit gezinsleven. Moeder draagt een geheim met zich mee en dan is er ook nog een ernstig incident waarover de schrijfster slechts in bedekte termen schrijft, maar de goede lezer kan raden wat er is gebeurd. Na een korte vakantie op Schiermonnikoog met haar ouders besluit Daphne weg te blijven uit het huis aan de singels. Ze ontmoet wel haar moeder in de stad. Gek genoeg informeren haar ouders niet naar de reden van het wegblijven. Alles verandert als haar moeder ernstig ziek wordt.

Auteur

Tine Versteegh (1974) schrijft al sinds haar kindertijd. Schrijven is de rode draad in haar leven. Ze schrijft zakelijke teksten, tijdschriftartikelen en er verschenen drie non-fictie boeken van haar hand. Daarnaast begeleidt ze auteurs en ze is ghostwriter. Het huis aan de singels is haar debuutroman. Ze is eigenaar van creatief bureau Donkigotte.

 

 

 

Dit boek is een psychologische roman. De auteur gaat diep in op de karakters en de relaties. Dat geldt niet alleen voor de driehoek, het gezin. Zo is Daphne’s  omgang met huisvriend Michel heel warm en sympathiek beschreven. In iets mindere mate geldt dat voor haar vriendin Sophie.

De stijl van deze debuutroman is zeker literair en zeer beeldend. Soms zijn er zelfs wat te veel metaforen. Een mooi voorbeeld van dit beeldend taalgebruik is te zien als Daphne het heeft over hoe haar vader over haar oordeelt. Als ik door Peters ogen naar mezelf keek was ik niet het lelijke eendje dat ik dacht te zijn, maar altijd die mooie sterke zwaan…..Ik zie die zwaan al een tijd niet meer weerspiegeld in Peters ogen. Het is eerder of ik juist in dat eendje veranderd ben. Of dat hij eindelijk ziet dat ik altijd al dat eendje geweest ben.

Een veelbelovende en ontroerende roman.

Tine Versteegh – Het huis aan de singels. ISBN 978-94-91191-17-9, 242 pagina’s met soundtrack, € 19.95. Den Haag: Uitgeverij Donkigotte 2021.

NB Let op! Dit boek is slecht tot 20 juni bij de uitgever te bestellen. Daarna bepaalt het aantal bestellingen de oplage. de uitgever noemt dit een ludiek duurzaam project.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.