Derksen

Het spraakmakende leven van Johan Derksen

Derksen is bekend en berucht om zijn botte uitspraken. In deze biografie laten de auteurs ook de andere kanten van hem zien, die van Derksen buiten de tv.

In deze zeer complete biografie wordt het leven beschreven van Johan Derksen, als journalist, voetballer, sportverslaggever, hoofdredacteur van Voetbal International en televisiecommentator. Ook zijn privéleven: zijn tragische jeugd, zijn huwelijken en de bluesmuziek, zijn grote hobby, komen aan de orde. De biografie geeft een goed beeld van zijn karakter. Als journalist ontziet hij niemand en heeft hij vele conflicten. Als voetvaller was hij keihard en veroorzaakte vele blessures. Hij is daar heel eerlijk over. Bewonderenswaardig om te lezen is het hoe hij rigoureus stopte met drinken, hij wil de controle niet verliezen. Op dezelfde manier stopte hij met zijn vreetbuien.

Johan heeft ook zijn zachte kanten. In zijn woonplaats Grolloo laat hij zich goedmoedig fotograferen. Hij is zeer gastvrij en behulpzaam en kan maar moeilijk nee zeggen als er een beroep op hem wordt gedaan.

Auteurs

Michel van Egmond (1968) en zijn vriendin Antoinnette Scheulderman (1975) schreven samen deze biografie. Eerder schreven ze samen Patty (Brard).

Van Egmond is journalist en schrijver. Als journalist schreef hij voornamelijk over sport. Voor Voetbal International schreef hij columns. Met zijn biografieën van Kieft en René van der Gijp (2x) won hij driemaal de NS publieksprijs. Scheulderman is ook journaliste en schrijfster. Ze specialiseerde zich in het portretterende interview, voor verschillende bladen. In 2009 kreeg ze De Luis, de prijs voor het beste interview in dat jaar.

Uit het boek blijkt duidelijk dat Johan Derksen vooral bekend was door zijn provocerende gedrag en de daaruit voortvloeiende conflicten. Het werk begint over zijn meest recente rel, volgens de auteurs zelfs de heftigste van zijn leven. Namelijk zijn door velen als racistisch aangemerkte grap over Akwasi. Het conflict richtte zich vooral op Wilfred Genee door wie Derksen zich verraden voelde. Inmiddels is alles weer koek en ei en presenteren ze samen het programma Oranjezomer.

Aanvankelijk had Johan niet veel zin in deze biografie, de verhalen over zijn leven vond hij niet relevant. Later zei hij dat ‘ze’ hun gang konden gaan, want Over mij mogen jullie schrijven wat je wilt, want dat interesseert me geen reet. Daar heb ik echt schijt aan hoor, wat jullie over mij schrijven.

Het is een openhartig verhaal is geworden, met indrukwekkende details over Derksens leven.

Hoewel hij het liefst drummer was geworden, maar dat werd door zijn vader verboden, kwam hij al snel bij het voetbal. Het enige positieve van zijn vader was het feit dat ze samen voetbalwedstrijden bezochten.

Johan verliet op 17-jarige leeftijd het huis om te gaan wonen in het voetbalinternaat van Go Ahead Eagles. Uitvoerig wordt zijn voetbalcarrière beschreven. Hij speelde onder andere bij Cambuur en Veendam. Ondertussen was hij ook verslaggever. Toen hij bij Veendam voetbalde schreef hij kritisch over zijn medespelers en het bestuur. Hij werd toen voor een prikje verkocht aan Haarlem, waar hij met de trainer Barry Hughes heel goed kon opschieten. Bij deze club was Johan de leverancier van pillen. Na een jaar Haarlem koos Derksen voor een baan als verslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden. In 1977 trad hij in vaste dienst bij Voetbal International waar hij het tot hoofdredacteur zou brengen.

Aparte aandacht verdienen zijn thuissituatie en zijn hobby’s. Tot grote tevredenheid woont hij  met zijn vrouw Isabelle en hun hond Cuby in een groot huis in Grolloo. In de tuin staat een twee verdiepingen tellend tuinhuis waar Derksen het merendeel van zijn tijd rokend en met een koptelefoon op zijn hoofd doorbrengt. Er staan kasten vol cd’s, en grammofoonplaten. Blues is zijn lievelingsmuziek. Eén keer per jaar organiseert hij in Grolloo een  bluesfestival.

Het bekendst is Johan Derksen van zijn tijd bij Voetbal International waar hij van 1977 tot 2017 werkte. Hij was een heel goede journalist die keihard werkte en altijd goed geïnformeerd was. Discretie kende hij niet. In interviews schreef hij ongevraagd alles op en verwerkte dat in zijn artikelen. Daardoor had hij vele conflicten. Als hoofdredacteur bracht hij het blad tot grote bloei. Pas echt bekend in bredere kring werd hij  bij het tv-programma Voetbal Inside en later  Veronica Inside. Naast talrijke gasten vormt het trio Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen de kern. De toon is melig en kritisch, ze spreken de taal van de kleedkamer. Johan Derksen is volgens zijn zeggen bezig aan zijn laatste seizoen.

Deze bijzonder geslaagde biografie leest als een trein en kent geen saaie stukken. Het beeld van Derksen als de man van de botte beledigingen wordt bevestigd, maar we leren ook veel andere kanten van hem kennen.

Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman – Derksen. ISBN 978-90-488-5867-5, 400 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Uitgeverij Inside 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie. Bookmark de permalink.