Stofloze afdruk

In alles zit een gedicht

Gedichten over zeer uiteenlopende onderwerpen.

De nieuwste gedichtenbundel van Henry Sepers bestaat uit zes delen. Ze zijn zeer gevarieerd qua inhoud. In de eerste afdeling schrijft hij over dingen.

Ja, ze wachten , tot ik ze bekijk en streel

voorzichtig optil

en de onberispelijke stofloze afdruk zie

die ze nalaten op een tafel, een kastje.

Andere dingen zijn machines, hij schrijft er twee gedichten over.

Als de mannen de machines geen kolen meer voeren

zullen de machines de mannen verzwelgen. Heb medelijden met de machines

’s nachts achtergelaten op het koolveld

ze zijn dieren die tijdelijk gestorven zijn/en uren moeten doorbrengen

Auteur

Henry Sepers (1955) studeerde Nederlands en werd leraar Nederlands. In 1993 verscheen zijn eerste roman Het feest van de mollen. Zijn vijfde boek De aanwezigheid van Lara kwam uit in 2018. Hij schrijft ook gedichten. Er stonden gedichten van hem in De Poëziekrant, De Gids en Het Liegend Konijn. In 2009 verscheen zijn debuutbundel Baaierd. Daarna volgden Spreekt de troubadour (nominatie J.C. Bloem-poëzieprijs) en Je zadelt een vlinder.

De tweede afdeling is getiteld ‘Amsterdam regained’. In de gedichten is sprake van de beweging platteland naar stad; keer jij terug van buitenissig leven met erica en moerasandijvie. Er is sprake van het opnieuw veroveren van de stad Dring de stad binnen achter het gors. Go! Go!. Enkele woorden lijken te verwijzen naar het Bijbelse verhaal van de inname van Jericho. De stad werd omsingeld, terwijl er op de bazuin werd geblazen. Ten slotte stortten de muren in.

Rond landerig de ringweg elke dag

toeter maar schreeuw niet

tot op zaterdag de muur valt.

Een bijzonder hoofdstuk is Plaatsen. Het bestaat uit fraaie foto’s met bijpassende tekst. Zo is er een foto van Mont Saint-Michel. De beginregels doen denken aan de oudste Nederlandse tekst ‘hebban olla vogula nestas hagannan, uuat unbidan uue’. Hebben alle vogels knopen gelegd? Waar wachten dan op? Het gaat om een heuvel met beneden winkelstraten en boven de kathedraal.

We weten: naar de kathedraal

klimmen godvergeten straten

die we zojuist hebben verlaten

nadat jij souvenirs/te grabbel gooide.

Ontroerend is De vader de moeder. Het gedicht Laatste nacht beschrijft het sterven van zijn vader. Het bestaat uit uitspraken van het verplegend personeel, bekende clichés. Goed bedoelde uitspraken, maar in dit gedicht, geïsoleerd uit de context, zijn het hartverscheurende uitspraken, bijvoorbeeld de laatste regels.

Zullen we zijn mond sluiten

of laten we de mond in de gaapstand

tot uw moeder komt?

In een volgend gedicht rijdt hij met zijn moeder naar huis.

Daar rijd ik met de rouw verterende ouder

langs de rivier die uitmondt

kan haar niet schelen waar.

De bundel bestaat uit sympathieke, toegankelijke gedichten. We hebben te maken met een dichter die zijn omgeving goed observeert. Hij kan zijn observaties vervolgens knap vertalen in taal: beelden worden woorden. Opvallend is dat Sepers over alles kan dichten, zelfs over een hotelkamer.

Henry Sepers – Stofloze afdruk. Gedichten. ISBN 978-94-92241-42-9, 90 pagina’s, € 19,95. Utrecht: Uitgeverij Magonia 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.