De vermissing

Campagne

Zoektocht naar een oude vriendin wordt levensgevaarlijke operatie.

De mooiste thrillers van het oude genre zijn de politieromans waarin direct al bij het begin iemand over het lijk van de butler struikelt. In De vermissing hoeft de lezer ook niet lang te wachten, want er valt wel geen dode butler te betreuren, maar de toon van een veelbelovende thriller wordt direct gezet.

Na een spannende openingsscène komt Chantal Zwart in beeld. Ze is journalist en heeft een goede speurneus. Ze is uitgenodigd door het echtpaar Drukker. Reginald Drukker is van oorsprong Nederlander die naar Amerika vertrok en daar zijn Franse vrouw Frédérique ontmoette. Hij was weduwnaar en heeft een zoon. Ze trouwen in Amerika. Spoedig werd de drie jaar jongere Ella geboren, waarna het gezin zich in Frankrijk vestigde.

Ella heeft met Chantal in de klas gezeten. Ze was een meisje dat gemakkelijk werd gepest, omdat ze niet moeders mooiste was en ouderwetse kleren droeg. De Drukkers waren zwaar gelovig en van de heel oude stempel. Chantal trok zich destijds het lot van Ella aan en nam haar onder haar hoede. Ze werden goede vriendinnen. Na hun eindexamen hadden ze elkaar uit het oog verloren. En nu was daar dat wel erg onverwachte telefoontje van meneer Drukker. Hij vroeg Chantal bij hen langs te komen.

Het was jaren geleden dat Chantal in het sombere huis van de familie Drukker was geweest. Er leek helemaal niets veranderd. Na wat sociale conversatie komt meneer Drukker op het punt waar Chantal natuurlijk erg nieuwsgierig naar is. Hoe is het met Ella? Zij woonde inmiddels op een flat, zo werd  verteld, en kwam op zondag altijd eten. Tot tien jaar geleden.

Ella bleek plotsklaps spoorloos. De politie werd er bij gehaald. Er waren geen sporen van braak. Wel had ze veel meegenomen, niet alleen kleren en mogelijk haar computer, maar zelfs de kat en de kattenmand. De politie deed verder geen moeite, want een volwassen vrouw mocht staan en gaan waar ze wilde en het leek niet dat er iets verdachts was gebeurd.

Het enig eenzijdige contact waren ansichtkaarten die Ella op verjaardagen stuurde. Omdat dit ook was gestopt, hadden de Drukkers, door Chantal te bellen, een laatste poging aangewend om hun dochter terug te vinden.

Hoewel Chantal werk genoeg heeft, intrigeert haar de verdwijning van Ella. Ze zegt toe zich te gaan inspannen Ella terug te vinden. Uiteraard vraagt ze de ouders het hemd van hun lijf, maar voorlopig zijn de aanknopingspunten karig. Ella had een vaste aanstelling bij een bank als administratief medewerkster. Er waren een paar aardige collega’s en volgens haar ouders had ze geen partner.

Waar moet Chantal beginnen? Het enige wat ze in handen heeft is een flinke stapel ansichtkaarten die van allerlei verschillende poststempels zijn voorzien. Verder is ze nieuwsgierig naar de vroegere collega’s van de bank waar Ella werkte. Chantal gaat ermee aan de slag, zeker als ze het gevoel krijgt dat iemand haar achtervolgt.

Auteur

Michael Berg (1956), pseudoniem van Michel Van Bergen Henegouwen, voormalig journalist bij de publieke omroep, is een thrillerschrijver. Hij woont in Frankrijk Eerdere romans van zijn hand zijn Nacht in Parijs waarmee hij in 2013 de Gouden Strop won, Heller en Ik zie je.

 

 

 

 

In zijn tiende en nieuwste thriller zien we Chantal Zwart wederom in de hoofdrol. In deze roman krijgt de lezer wat hij of zij verwacht: een fraaie opbouw van een mooie spanningsboog en een aanstormende ontknoping. Tijdens de zoektocht naar Ella kruisen allerlei merkwaardige en vaak kleurrijke verdachte personen Chantals weg, waarbij de auteur zijn lezers laat genieten van de heerlijke couleur locale van het Franse platteland.

Voor iedereen die elders verblijft is het een mooi boek om in gedachten door Frankrijk te dwalen en wie in Frankrijk zijn tijd doorbrengt, hoeft alleen maar om zich heen te kijken om het te herkennen. Behalve natuurlijk de huiver van dit verhaal.

Michael Berg – De vermissing. ISBN 978-90-443-5158-3, 399 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.