De cursus

Schrijfopdracht lijkt waarheid te worden.

Een eiland. Negen cursisten. Niemand kan weg…

Carol Arrington, die niets liever dan schrijfster wil worden, twijfelt nog. Twintigduizend dollar voor een schrijfcursus is immers veel geld. Maar haar vriend Mark moedigt haar aan. Een week lang les van bestsellerauteur Victor Aster, wat wil ze nou nog meer?

Ietwat onzeker reist ze van New York af naar Vancouver Island, waar ze de andere cursisten ontmoet. Acht totaal verschillende mensen met wie ze geen klik lijkt te hebben. Als ze op de veerpont stappen op weg naar Big Rock Island waar Aster woont en werkt, geeft ze zich over aan het grote avontuur.

Wat kon haar gebeuren, behalve een flinke deuk in haar ego als ze zou falen? En een week geen contact met de buitenwereld, dat zou ze ook wel overleven. Geen mobieltjes en laptops, dat was één van de voorwaarden die Aster stelde. Want die leiden alleen maar af als je aan het schrijven bent.

Auteur

Elvin Post (1973) sleepte met zijn debuut Groene vrijdag in 2004 meteen De Gouden Strop in de wacht. Ook zijn tweede thriller Vals beeld werd voor die literatuurprijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman genomineerd. Met Roomservice (2011) won hij de Diamanten Kogel. Inmiddels heeft de freelancejournalist acht boeken op zijn naam staan, waaronder Dame Blanche en Arizona Blues.

Het gezelschap is meteen onder de indruk van de gevierde schrijver, die samen met zijn assistent Lawrence een teruggetrokken bestaan leidt op het onherbergzame eiland. Hij is innemend en praat zoals hij schrijft. Beeldend en vol overtuiging.                                                                                                                                                                                                                                  Enthousiast beginnen ze aan hun eerste opdracht: een weekendje weg eindigt voor een vriendenclubje in een drama als ze insneeuwen. Als een van hen wordt vermoord in de berghut, vertrouwt niemand elkaar meer. Het zijn slechts ingrediënten voor een verhaal die Aster de deelnemers van zijn cursus ‘Kill your darlings’ geeft. Ieder mag er zijn eigen draai aan geven.

Maar alles loopt anders als op dag twee onder een hoge klif het ontzielde lichaam van Samuel Murphy wordt gevonden. Is de cursist uitgegleden tijdens een wandeling? Maar als even later ook de assistent van Victor Aster dood wordt aangetroffen in zijn bungalow slaat de schrik hen om het hart. En waar is de schrijver zelf gebleven?

Voordat ze het weten zitten ze in hun eigen angstaanjagende verhaal. Als de een na de ander het loodje legt, vragen ze zich niet alleen af wie het volgende slachtoffer wordt. Wie is de dader? En wat bezielt hem? Of haar…?

Superspannend is het boek niet, maar het leest heerlijk weg. Post heeft de vele personages goed weten neer te zetten. En dat levert naast gevarieerde dialogen en gedachten zo toch nog de nodige spanning op.

Elvin Post – De cursus. ISBN 978-90-414-1969-9, 374 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.