2021 Kamp Alpha De nieuwe wereld

Geen plaats voor huisdieren

Volgens de regering heerst er pest in Nederland. Huisdieren zijn de besmetters, daarom worden ze verboden. In een voormalig bungalowpark mogen de bewoners hun huisdier bewaren. Er gelden strenge regels en er wordt geëxperimenteerd met een duurzaam leven.

Kamp Alpha, de nieuwe wereld is het tweede deel van een serie. Om dit tweede deel ten volle te snappen is het lezen van het eerste deel noodzakelijk. Voor een groot gedeelte speelt het eerste deel in het land, terwijl het tweede deel zich afspeelt in een voormalig bungalowpark.

In Nederland heerst een bacteriële infectie, volgens sommigen gaat het om de pest. De regering heeft zeer strenge regels ingesteld. De infectie wordt volgens hen veroorzaakt door huisdieren. Het houden daarvan is daarom verboden en de dieren worden massaal afgemaakt. Razzia’s worden gehouden om achtergehouden huisdieren alsnog te elimineren. Vlees is schaars. Dat geldt ook voor eieren. Besmette mensen moeten in quarantaine, maar ze verdwijnen vaak.

In deel twee treffen we mensen die in het kamp Alpha wel hun huisdier mogen houden. Het omslag laat een stuk prikkeldraad zien dat op gevangenschap duidt. Hoewel de leiding het leven in het kamp ideaal vindt, is de werkelijkheid anders. De bewoners worden bedreigd door strenge bewakers die gewapend rondlopen.

Auteur

Suzanne Esther (pseudoniem voor Esther Suzanna Mäkel, Amstelveen 1966) studeerde literatuurwetenschap en psychologie. Haar schrijverscarrière begon ze als columniste, nu is ze voltijds auteur. Van haar hand verschenen drie romans: Wervelstof, De Stem en 2020 Kamp Alpha.

 

 

 

 

Evenals in deel één gaat het verhaal over een groep personen en krijgen we niet zo’n goed beeld van de sfeer in het land. Hoe ervaren de burgers de strenge regels? Wat we te weten komen ervaren we via de romanpersonages. In deel twee wordt gewerkt met 58 hoofdstukjes. Elk hoofdstuk heeft als titel het personage dat centraal staat. Zo is er Matthijs. Hij behoort bij een groepje daklozen en is verslaafd. Als ze de folder lezen over Kamp Alpha besluiten ze zich op te geven. Ze verlangen naar onderdak en voedsel.

Een andere groep, waarin Lisette en Arjan de centrale figuren zijn, heeft als taak de dieren te verzorgen. Zij voelen zich gevangenen. De hoofdstukken met deze personages vertonen de meest actie. Lisette wordt aangevallen door een bewaker. Er is sprake van een stevige worsteling. Reden te meer om te gaan vluchten. In dezelfde groep bevinden zich Arjan en Daniëlle. Beiden gedragen zich vreemd. Arjan is zijn geheugen kwijt. De oorzaak lijkt een soort sap te zijn.

Hoewel de personages goed worden beschreven, vaak met de nodige psychologische diepgang, blijven motieven achterwege. Vooral de tandarts Sophie en de laborant Warner blijven raadselachtig. Waarom krijgen ze van de leiding zo’n hoge positie? Sophie heeft zelfs de beschikking over een auto met chauffeur. Het blijft vaag waarom zij door de leiding zo serieus wordt genomen. Overigens blijft het ook onduidelijk wat uiteindelijk de bedoeling is van Kamp Alpha. Wat wil de regering met het land? In de tekst staat daarover het volgende: als Nederland als eerste de beschikking krijgt over zoveel mogelijk verschillende vaccins hebben zij de macht over leven en dood. Hoe wil de regering dit bereiken? Het is één van de vele vragen die onbeantwoord blijven. Andere vragen: gelukt het Lisette te ontsnappen? Hoe gaat het verder met Sophie en Warner? Wat wil de leiding met hen? Allemaal vragen die om een antwoord vragen: daarom is een deel drie noodzakelijk. We zijn benieuwd.

Suzanne Esther schreef een origineel boek dat af en toe thrillerelementen bevat. Wat meer informatie over de bevolking en de regering zou verhelderend zijn geweest. De roman bevat ook diepere thema’s over menselijke vrijheid, misleiding, democratie en tenslotte de plaats van dieren in onze samenleving. De auteur bewijst ook in dit deel dat ze kan schrijven. Ze hanteert een stevige, heldere stijl die prettig leest.

Suzanna Esther2021 Kamp Alpha De nieuwe wereld.  ISBN 978-90-831-2760-6, 292 pagina’s, € 19,95. Vijfhuizen: Poseidon Uitgevers 2021.

Dit bericht is geplaatst in Fictie, Geen categorie, Ziekte. Bookmark de permalink.