De winter van de profeet

Vuil spel

Een aanslag in Sarajevo zet in Zweden een reeks terroristische acties in gang. Niets ontziende criminelen proberen de wereld naar hun hand te zetten.

Elias Krantz heeft een tumor in zijn hoofd. Ook al zegt de hersenchirurg dat het goedaardig is en dat het ding op zeker moment probleemloos weggehaald kan worden voelt hij zich er flink beroerd onder. Alsof het gezwel het commando in zijn hersenen heeft overgenomen. Elias is 24 jaar, staat op punt van afstuderen en nu dit.

Zijn moeder overleed vijf jaar geleden waarna zijn vader is hertrouwd. Eigenlijk is zijn vader de enige met wie hij de tumor wil en kan bespreken. Dat ze zijn schedel gaan openboren. Elias zoekt contact met hem. Zijn vader bevindt zich op dat moment met een zevenkoppige delegatie op handelsmissie in Sarajevo.

Ylva, het hoofd van de handelsmissie, ligt in bed. Naast haar ligt een ondergeschikte. Het is Anders Krantz, de vader van Elias. Het is tussen Ylsa en Anders al vier maanden aan, maar voor het eerst zijn ze nu op zakenreis bij elkaar. Over een uur is het diner in het restaurant op de hoogste etage. Dus moet Anders zijn liefdesnestje verlaten om zich klaar te maken in zijn eigen hotelkamer. Hij haast zich uit bed, kleedt zich aan, maar vergeet bij het verlaten van Ylsa’s kamer zijn aktentas mee te nemen. Ylva wil hem nog narennen, maar ze is naakt en kan zo niet de gang op. De tas blijft op haar kamer.

Wanneer Ylva korte tijd later op de achtste etage van het hotel arriveert voor het diner, ziet ze dat Anders als enige van de delegatie nog mist. Dan is er de klap en de totale chaos. De Zweedse diplomaten en functionarissen worden zo snel mogelijk geëvacueerd. Alleen Anders Krantz is onvindbaar. Het zal toch niet zo zijn dat hij in de receptie was waar de bom ontplofte? Het is wel zo.

Veiligheidspersoneel regelt in afwachting van hun repatriëring naar Zweden ander passend onderkomen voor de delegatie en bezorgt ieder zijn bagage. Ylva krijgt ook de aktentas van Anders. Men veronderstelt dat de tas van haar is. Prompt daarop beginnen onheilspellende ontwikkelingen. De politie van Sarajevo onderwerpt Ylva aan een vrijpostige ondervraging, waarvan alleen de Zweedse ambassadeur haar weet te ontlasten.

In Zweden worden Elias en zijn stiefmoeder ingelicht. Ze zijn verslagen. Het is echter merkwaardig dat de politie of wie daarvoor door mag gaan dezelfde dag nog alle administratie van Anders uit hun huis komt weghalen. Elias was daar niet bij en is razend op zijn timide stiefmoeder dat die dit zomaar, zonder vragen te stellen. toeliet. Diezelfde dag ontdekken collega’s van Anders Krantz tot hun ontsteltenis dat alle dossiers uit diens kantoor spoorloos zijn verdwenen.

Wanneer Ylva terug is in Zweden, neemt ze contact op met Elias. Beiden zijn uitermate argwanend over wat er is gebeurd en gaan op onderzoek uit. Ze verzeilen daarmee in levensgevaarlijke situaties vol liquidaties, vergismoorden, berovingen en steekpartijen. Een misdadig web lijkt hen steeds meer in te sluiten.

Ondanks waarschuwingen van vele kanten zetten ze hun speurtocht door. Dan krijgt Elias bericht uit het ziekenhuis dat de laatste scans uitwijzen dat het weghalen van de tumor tóch hoge prioriteit heeft.

Auteur

Håkan Östlundh (1962) is journalist en schrijft sinds 2004 thrillers. De winter van de profeet is de eerste van een trilogie waarvan de twee volgende delen nog vertaald en in Nederland uitgegeven moeten worden.

Dit eerste deel is ronduit een feest om te lezen. De vaart van het verhaal wordt flink opgestuwd door de vele korte hoofdstukken van gemiddeld vijf pagina’s lengte. Verder zijn er  vele verrassende wendingen waardoor de verdenking voortdurend op andere personages valt. Daarbij is plezierig dat de lezer geen verwarrende flashbacks of extra verhaallijnen in de gaten hoeft te houden.

Echter, en daar koop je toch een thriller voor, het zijn de talrijke acties en de volgehouden spanning die het lezen van deze speurdersroman tot een groot genot maken.

Håkan Östlundh – De winter van de profeet. Vertaald uit het Zweeds (Profetens vinter) door Tineke Jorissen-Wedzinga. ISBN 978-90-263-4709-2, 448 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Ambo | Anthos 2019.

NB Op het moment van publicatie van deze recensie biedt de uitgever de ePub gratis aan voor wie zich op hun digitale nieuwsbrief abonneert.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.