Nachtschuim

Poëtische obsessie

Academicus is bezeten van een dichter. Na diens dood begint hij een gevaarlijke speurtocht naar onontdekte gedichten op de onderkant van grafstenen.

Jeroom Claassen promoveert op de gedichten van Nico den Donder. Het betreft een klein oeuvre van tien gedichten. Hij aanbidt de verzen van Den Donder. Zijn promotie moet de kroon op zijn werk zijn..

Destijds betekende zijn studie in de letteren een verwijdering tussen hem en zijn vader. Deze zag voor zijn zoon veel liever een ingenieurs- of rechtencarrière dan een apekoolstudie als Nederlands.

Omdat hij allengs niet meer on speaking terms met zijn vader was, moest zijn moeder het vaak ontgelden. ‘Ik wil geen haai worden zoals hij; iemand die er zijn beroep van maakt om voortdurend de concurrenten van zijn klanten, of de fiscus, op te lichten,’ zo beet hij haar toe.

Uiteindelijk hadden zijn ouders zich naar zijn studie gevoegd en waren ze zelfs zo goed om bij de promotie van hun zoon acte de présence te geven. Het werd geen volle bak, want Jeroom had maar een klein sociaal netwerk. Eigenlijk had hij maar drie vrienden, waaronder zijn vriendin Ditte die maar niet zijn échte vriendin wilde worden. Of misschien wilde híj niet. Dat bleef kwakkelen.

Zijn beste vriend was inmiddels overleden. Dat was de door hem verafgode dichter Nico den Donder. Toen het veel slechter met hem ging had Jeroom aan zijn ziekbed gezeten. Uiteindelijk bleek dat zijn sterfbed te zijn.

Den Donder had ooit in zijn onderhoud voorzien als steenhouwer. Hij was uitermate vakkundig in het beitelen van grafschriften. Zo snel en precies hij het arduin voorzag van inscripties was er niemand. Op den duur wekte dit in het bedrijf jalousie de métier bij de meesterhouwer Theo Diels. Omdat Den Donder graag overwerkte in de avond ging Diels hem  bespioneren om te zien of hij hem op iets kon betrappen waardoor hij hem de laan uit kon sturen. Dat bleek, want Den Donder beitelde aan de achterkant der grafstenen stiekem eigen teksten. Den Donder werd toen ontslagen.

Jaren later fluisterde de stervende dichter tussen zijn doodsreutels door dat Jeroom Claassen op het kerkhof Schoonselhof de rest van zijn oeuvre kon vinden. Kort daarop stierf de poëet.

Jeroom geraakte volkomen in de ban van het idee om na zijn dissertatie een biografie over Den Donder te schrijven. Uiteraard met nieuw ontdekt werk van de dichter.

Om te slagen zal Jeroom moeten onderzoeken welke grafstenen voor onderzoek in aanmerking komen. Het zal waarschijnlijk om enkele tientallen gaan. Vervolgens zal hij de stenen moeten losmaken en ze omkeren om te zien of er gedichten aan het licht komen. Het is voorwaar geen geringe uitdaging. Zal hij het karwei alleen aanpakken of hulp vragen?

Auteur

Voormalig wijnboer en reclameman Koen Strobbe (1964) heeft naast zijn reputatie als thrillerauteur sinds zijn debuut Hotel Solitude ook een goede naam als romancier.

 

 

 

 

 

Nachtschuim is een spannend verhaal over een academicus die zich door een obsessie geweldig in de nesten werkt. Alles wordt op het spel gezet. De relatie met zijn ouders, zijn vriendin, zijn collega’s en een aantal vrienden die hij met zich meesleept in zijn nachtelijk onderzoek naar de onderkant van grafstenen.

Aantrekkelijk zijn Strobbes gevoel voor suspense en humor waardoor het weerbarstige leven van de hoofdpersoon goed verteerbaar blijft. Speciaal de dialogen met zijn psychiater Manu Finkelstein en andere zielenknijpers als ook de conversaties met politiefunctionarissen zijn sprankelend.

Tenslotte, het is beslist enerverend om te lezen wat er gebeurt als uit het doorgaans ingetogen wereldje van filologen iemand te middernacht op een dodenakker gaat zoeken naar gedichten.

Wie op jacht gaat naar een kostelijke roman heeft het een stuk gemakkelijker. Gewoon naar de boekhandelaar voor Nachtschuim.

Koen Strobbe – Nachtschuim. ISBN 978-94-639-3366-7, 333 pagina’s, € 24,99. Borgerhoff & Lamberigts 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.