Opsporingsteam Schoten

Verdwijningen, hacken, inbraak en moord

Vier misdaadverhalen waarin de plaatselijke recherche tot het uiterste gaat.

In de rustige gemeente Schoten, een stadje in de buurt van Antwerpen, gebeuren zware misdrijven. Marc Perneel schreef een lijvige thriller die uit vier delen bestaat. In elk deel gaat het om een apart misdrijf. Wel hetzelfde zijn het rechercheteam en de locatie Schoten. Er is nauwelijks sprake van een centrale hoofdpersoon. Veel aandacht is er wel voor de slimme en ook aantrekkelijke Vicky. We maken haar mee bij haar speurwerk en er is ook veel aandacht voor haar liefdesleven. Ze heeft een leuk gezin, haar echtgenoot Kobe is echter een beetje saai, zeker in bed. Met haar collega Damien krijgt ze een tumultueuze verhouding. Bij hem leert ze wat seks kan betekenen. Ook de andere leden van het rechercheteam krijgen voldoende aandacht, evenals de beminnelijke commissaris De Bruyckere. Hij wordt later vervangen door Lucas. Behalve spannend boek is deze thriller ook heel menselijk, De schrijver is er goed in geslaagd pm geloofwaardige personages te scheppen, misschien dankzij zijn professionele achtergrond

Auteur

Marc Perneel (1953) werkte als psychotherapeut en coach. Naast zijn praktijk was en is hij actief in de natuur, bio-groentetuin, en bosonderhoud. De rode draad in zijn leven is het zoeken naar diepere betekenissen en het begrijpen van menselijke gedachtegangen. Naarmate hij zijn professionele leven achter zich liet ontstond er ruimte voor het schrijven van spannende detectiveverhalen en intrigerende romans. Le Couvent is zijn debuutroman.

 

 

De vier verhalen zijn heel verschillend. Het eerste gaat over moord. We krijgen te maken met de keiharde Albanese maffia. In het tweede deel gaat het om verdwijningen. Het begint met het haantje van de toren, maar later verdwijnen er ook paarden en personen. De oorzaak is zeer verrassend. In het derde deel gaat het over inbraken bij goed beveiligde firma’s. Er is ook een verdwijning van een echtgenoot. De verlaten vrouw is bang dat haar man vertrokken is met hun spaargeld en een minnares. De vrouw is een heel opvallende figuur: heel agressief en iemand die voortdurend aan het schelden is. Een treffend voorbeeld: Ik dien een klacht in, vooral tegen jou, stuk crapuul. Vrouwen lastig vallen. Je rotte poten niet kunnen thuishouden. Hoerenkinderen zijn jullie. In het vierde deel krijgen we te maken met de Russische maffia, die het gemunt heeft op een briljante hacker.

De grote vraag is waarom men gekozen heeft voor vier verhalen in één band. Aan de ene kant wel prettig vier boeken tegelijkertijd, maar dit zeer dikke boek is heel onhandig in het gebruik. Gelukkig gaat het om verhalen die heel verschillend zijn. Er is ook genoeg spanning, hoewel de veelvuldige, langdurige teambesprekingen daar soms afbreuk aan doen. De beschreven techniek is misschien niet helemaal geloofwaardig, dat geldt het sterkst voor het verhaal van de verdwijningen en wat minder voor de hacker. Toch hebben we ondanks een paar minpuntjes te maken met een veelbelovend thrillerdebuut.

Marc Perneel – Opsporingsteam SCHOTEN. ISBN 978-19-1626-857-9, 616 pagina’s, € 24,99. Wommelgem: Uitgerij Storyland 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.