De vrouw in het maanlicht

Een bundel vol verhaaltjes

Van de barmhartige drogist, het meisje in de tobbe en andere mooie mensen.

Probeer het maar eens, vraag een kind-van-toen dat nu zo rond de veertig is: ‘Waaraan denk je als ik zeg Ik heb zo waanzinnig gedroomd? Een luid gezang is het antwoord: Ik heb zo wawawawaanzinnig gedroomd! Inderdaad, het is de tekst van een van die geweldige liedjes van Kinderen voor kinderen, het koor dat grossierde in tophits zowel qua muziek als qua taal. Deze tekst werd in 1980 geschreven door Herman Pieter de Boer, die al met al ruim 900 liedjes schreef, voor artiesten als Lenny Kuhr (Visite), Ramses Shaffy (Laat me), Rijk de Gooyer en Johnny Kraaijkamp (Oh Waterlooplein), André Hazes (1977, Mama) en anderen. Naast al die teksten schreef De Boer ook verhalen, die hij bundelde in boeken met poëtische titels. En nu, zeven jaar na zijn dood ligt er een best-of-bundel, het boek waarom Matthijs van Nieuwkerk vroeg toen hij zei: ‘Ik kijk uit naar een Dikke De Boer!’ Waar te beginnen? Welk verhaal te kiezen? Ze zijn allemaal bijzonder. Vooruit, u krijgt het sprookje van de drogist.

Het verhaal van de barmhartige drogist heet Vergif, een titel die meer op een boosaardig dan op een menslievend karakter wijst. De Boer vertelt. Hij laat een vrouw naar een drogisterij toe lopen. Eenmaal binnen vraagt ze de drogist of hij haar aan arsenicum kan helpen. De middenstander knikt, maar begint niet meteen een puntzak met het witte poeder te vullen, tenslotte is het een gevaarlijk middel. Hij kent zijn verantwoordelijkheid en vraagt waarvoor de dame het middel zal gebruiken. Waarop ze hem vertelt dat ze het wil innemen. ‘Maar mevrouw, dan gaat u dood,’ antwoordt hij. En inderdaad, dat is precies haar bedoeling. Ze lijdt namelijk aan de Ziekte van Wellington. De drogist roept zijn vrouw en legt haar de kwestie voor. En zíj weet de zieke ervan te overtuigen dat haar knappe man álles van deze kwaal weet en er zelfs een ‘heilkruid’ voor verkoopt: het Wonderkruid van Corsica, het eiland waar nog nooit iemand is overleden aan de Ziekte van Wellington. Als ze daar nu dagelijks een pot thee van trekt en die opdrinkt, wordt ze beter. De zieke vrouw is dolblij en koopt de kruiden, die sterk naar kamille ruiken. Ze verlaat opgewonden de winkel. In de zaak kijken de drogist en zijn vrouw elkaar aan. ‘Geloof doet wonderen’ zegt zij. ‘Het is altijd te proberen,’ beaamt haar man.

Auteur

Herman Pieter de Boer (1928-2014) richtte in 1954 met Dimitri Frenkel Frank en Hans Ferrée een reclamebureau op. In 1956 viel het driemanschap uit elkaar. De Boer werd medewerker van weekblad De Tijd. Daarnaast werkte hij sinds het begin van de jaren zestig mee aan cabaretprogramma’s en schreef voor radio en televisie. In 2002 won hij de Gouden Harp omdat hij zich op bijzondere wijze verdienstelijk had gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek.

In 1956 debuteerde hij met de toekomstroman De witte partij. Er volgden nog verschillende boeken. Maar pas in de jaren 70, toen hij korte, speelse verhalen ging schrijven, brak hij echt door.

Vergif was een voorbeeld, gekozen uit de vijfenveertig verrukkelijke verhalen in dit boek. Geheimzinnige, lieve, erotische, boertige, enge en humoristische vertelsels, allemaal bestrooid met een laagje poedersuiker, zodat je vooraf nooit goed kunt zien wat je als lezer te wachten staat. Sommige verhalen zijn beroemd geworden, zoals De vrouw in het maanlicht of Het damesorkest.

De Boer zou mij vergeven dat ik niet citeer uit díe twee verhalen. Hij weet wat herhaling doet, want de KvK-liedjes ‘Onbewoond eiland’ en ‘Waanzinnig gedroomd’ zijn zó veel gezongen en zó vaak herhaald dat hij ze zélf misschien wel eens als een oorwurm in het hoofd had hangen.

Vandaar dat uw recensent koos voor de onweerstaanbaar menslievende, barmhartige drogist, die een leven redde met kamillethee. Want het is met thee net als met De Boers verhalen: laaf u eraan en geniet, ze maken het leven mooier.

Heerlijk, zo’n bundel.

Herman Pieter de Boer – De vrouw in het maanlicht & andere buitengewone verhalen. ISBN 978-94-6381-042-5, 232 pagina’s, €21,50. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.