De familie Wachtman

De ondergang van een veelbelovend wetenschapper

Anonieme zaaddonatie onderuit gehaald door de maatschappelijke ontwikkelingen. Dit heeft verregaande consequenties voor de hoofdpersoon.

Philip Wachtman leek op weg naar een glorierijke wetenschappelijke carrière. Hij promoveerde cum laude en leek op weg om zijn promotor als hoogleraar op te volgen. Het onderwerp van zijn proefschrift was het recht op anonimiteit van de spermadonor. Dat recht verdedigde hij te vuur en te zwaard, ook in de media waar hij een welkome gast was. Toen dat nog kon (voor me too) sloeg hij een knappe studente aan de haak.

Maar dan raakt hij in een dipje. Er verschijnen al tijden geen nieuwe publicaties meer van zijn hand en een onschuldig contact met een studente leidt tot een verbod om mondelinge tentamens af te nemen. Tot overmaat van ramp beslist het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de anonimiteit van ‘oude’ spermadonoren moet worden opgeheven als de donorkinderen daarom vragen. Een drammerige studente dringt aan dat hij haar scriptie over dit onderwerp begeleidt, iets waar hij absoluut geen zin in heeft.

Tegelijkertijd wil Philips vriendin Freya steeds obsessiever moeder worden, waardoor hun seksleven alle spontaniteit verliest en ontaard in ‘neuken op commando’.

Auteur

Christiaan Alberdingk Thijm (1971) is advocaat en universitair docent. Zijn debuutroman Het proces van de eeuw, werd een bestseller.

 

 

Niemand weet dat de roodharige Wachtman zelf spermadonor is. Tijdens het onderzoek voor zijn proefschrift kwam hij in contact met een spermabank en van het een kwam het ander. Hij heeft inmiddels misschien wel 411 (roodharige?) nakomelingen, ‘de familie Wachtman’, en heeft daarmee het wettelijke maximum ruimschoots overtreden.

Wanneer Freya maar niet zwanger wordt wil ze dat Philip een vruchtbaarheidsonderzoek ondergaat. Hij weigert dit, want hij weet dat hij vruchtbaar is.

Niet hij, maar een door hem geminachte collega wordt hoogleraar. De studente stalkt hem en klaagt hem aan voor ongewenste intimiteiten. Hij moet stoppen met het doneren van sperma en vreest door ‘zijn’ kinderen achterhaald te worden. Door dit alles lijkt Philips wereld compleet in te storten. Is er nog een uitweg uit deze ellende?

Dit goedgeschreven boek kent een interessante opbouw. Veruit de meeste hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van Philip, maar zo nu en dan worden ze onderbroken door eentje, genummerd in Romeinse cijfers, met Freya als ik-persoon. Freya ‘blokkeerde’ als studente aan de Toneelschool, nadat een medestudent zich tijdens een opvoering aan haar vergreep. Ze ging rechten studeren, maar maakte uiteindelijk furore als stemactrice.

Het boek geeft een mooi beeld van de hypocrisie in het academische wereldje. De toespraak van de nieuwbenoemde prof tot zijn voorganger is ronduit walgelijk. Ook het doorgeschoten politiek correcte beleid naar aanleiding van me too wordt prachtig weergegeven. En passant maken we ook nog kennis met de nieuwe Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro.

Qua spanning kan dit boek prima concurreren met een goede thriller. De ontknoping is bizar, maar niet ongeloofwaardig. Ik heb het met bijzonder veel genoegen gelezen.

Christiaan Alberdingk Thijm – De familie Wachtman. ISBN 978-90-263-5250-8, 370 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.