Mooi Mediterraan

Afvallen met kennis

De ‘juiste’ culinaire leefstijl.

Bij het openslaan van Mooi Mediterraan vielen meteen een aantal recepten op die niet erg mediterraan waren. Gek… Maar toch weer niet zo gek als het op het eerste gezicht lijkt. Het gaat in dit boek om de basissamenstelling van de mediterrane voeding: veel plantaardige producten zoals granen, groenten, fruit en ruim olijfolie. Af en toe vis en schaaldieren en beperkt vlees. En met dat in het achterhoofd zijn er natuurlijk ook heel veel andere recepten mogelijk.

 

Auteurs

 

 

 

 

 

 

 

De dames Janine & Annemieke Jansen zijn twee zussen. De ene is cardioloog en de andere een enthousiaste kok die zich hard maken voor een dieet dat helpt in de strijd tegen overgewicht en hart- en vaatziekten. Dit is hun derde kookboek (volgend op Hartstikke lekker en Hartstikke mediterraan)

De hele gedachte achter deze boeken is om op een onderbouwde manier een culinaire leefstijl aan te meten waar je mee kunt afvallen. Kortom, geen diehard dieet maar een manier van eten die vol te houden is. En wanneer hou je het vol? Als het lekker en gevarieerd is en je niet je do’s en don’ts op religieuze wijze hoeft na te streven.

Er worden ook een aantal diëten in besproken waarbij uitgelegd wordt wat er wel en niet aan deugt. Leuk om te lezen en op die manier ook inzicht te krijgen in de wondere wereld van diëten.

Uitgeprobeerde recepten:

Kwark

Altijd leuk om opeens iets gemaakt te hebben wat je normaal in de winkel koopt. De combinatie met de in de oven gegrilde blauwe druiven was een feestje.

Venkelsalade met vijgen

Heerlijke salade. De gekarameliseerde vijgen en amandelen waren fantastisch in combinatie met de dungeschaafde venkel. Kerstdiner waardig. Maar ook meer dan prima bij een zomerse lunch.

Japanse salade

Lekkere salade. De vette makreel combineert heel goed met de zoete edamameboontjes. Snel, voedzaam en lekker.

Bietjes in het zuur

Bietjes in het zuur, maar dan wel met een azijn die je zelf uitkiest. Ik heb rode wijnazijn genomen maar je kunt natuurlijk van alles proberen. Balsamico lijkt me ook lekker. Lekkere aanvulling op een salade die je wat meer body wilt geven. Of gewoon als snackje. Of bij de rauwe gemarineerde zalm (zie hieronder). Als je het wat langer laat staan wordt het nog lekkerder.

Crespelle

Verrukkelijke pannenkoekjes met een romige paddenstoelenvulling. De reepjes ham die er op moeten voegden voor mij niet zoveel toe en kunnen makkelijk weggelaten worden om het de vegetariërs van deez’ aard ook naar de zin te maken. Mijn plan om de restjes voor de lunch te bewaren zag ik wel in rook opgaan. Te lekker.

Groentenchips

Gezonde groentenchips om zelf te maken. Misschien is mijn oven te heet of had ik de plakjes te dun geschaafd, maar bij ons werkte het beter om de oventemperatuur wat lager te zetten. Het luistert allemaal redelijk nauw maar als het gelukt is dan heb je echt iets lekkers.

Gemarineerde rauwe zalm

Voor wie het aandurft: rauwe gemarineerde zalm. Daar dat durf je wel toch? Het is in ieder geval erg de moeite. Zachte smakelijke zalm die je zo kunt eten of als onderdeel van een salade. Wij hebben er onze pokebowl mee opgeleukt.

Tomaten en ui taart

Heerlijke lichte tomaten-ui taart op een bodem van filodeeg waardoor het een flinterdunne bodem heeft. Fijn als bijgerecht of voor de lunch.

Hummus met groentes

Enige verwarring: het gaat uit van verse kikkererwten. Die hebben we nog nooit ergens gezien. En er staat bij dat ze lang moeten koken en dat je er een snuf zuiveringszout bij moet doen. Ik denk in dat geval dat er droge kikkererwten bedoeld zijn. Hoewel ik een blikje kikkererwten ook altijd wel handig vind.

Toevallig stond er een tijdje geleden een stuk in de NRC over hummus en dat er in (bijna) alle kantenklare hummus olie zit. Soms een beetje, soms heel veel. Maar dat dat dus helemaal niet de bedoeling is als je het vraagt aan de Libanezen en Israëliërs (die elkaar, naar het schijnt, nog bijna de hersens inslaan over de vraag wie de hummus uitgevonden heeft). Maar dit is dus het recept zoals het hoort: zonder olie. Ik heb de versie met mango en cayennepeper geprobeerd. Een aanrader.

Oesterzwammen met peultjes

Fraai ogend en smakelijk bijgerecht. Misstaat niet naast de kerstkalkoen. Of een zomers kippetje.

Bonen-Bolognese

Eigenlijk een klassieke Bolognese maar dan met witte bonen in plaats van met witte pasta. Dat is leuk voor de verandering en ook nog vol complexe koolhydraten en ander moois naar het schijnt.

Wortel met pastinaak

Snel en smakelijk. Het dipje van Griekse yoghurt en limoen was er verrukkelijk bij.

Venkel met kappertjes

Tja… wat zullen we daar eens over zeggen…we gaan voor heel erg lekker. En het ziet er mooi uit. Hele lekkere manier om venkel te serveren

Licht storend was het regelmatig ontbreken van de paginanummering. Die moet je dus zelf even uitvlooien.

Het boek heeft een prettige, heldere lay-out, mooie foto’s en biedt veel smakelijke recepten die ook nog eens goed voor je lijf zijn.

Jansen & Jansen – Mooi Mediterraan. ISBN 978-90-5956-550-0, 240 pagina’s, € 24,95. Amsterdam: Fontaine Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.