God Save the Queen

Hoogbejaard en nog steeds   op de troon

Inkijkje in Elizabeths privésituatie.

Als staatshoofd vanaf 1952 is ze met Boris Johnson aan haar elfde premier toe. Ze maakte de Suez-crisis mee, de Falkland-oorlog, de toetreding tot en 47 jaar later de uittreding uit de Europese Gemeenschap. Toen ze aantrad was ze tevens staatshoofd van verschillende thans onafhankelijke republieken, waaronder Pakistan, Zuid-Afrika, Sri Lanka (Ceylon) en Malta. Ze is dit nog steeds van Canada, Australië en Nieuw Zeeland en daarnaast Hoofd van het Gemenebest van Naties, een vrijwillig samenwerkingsverband van Groot-Brittannië en 52 van zijn voormalige kolonies.

Wat weten we eigenlijk van Elizabeth II, koningin van Groot-Brittannië en Noord-Ierland?

Auteurs

Hieke Jippes, oud-correspondent in Londen, schreef de inleiding. De andere bijdragen werden geschreven door de (vrouwelijke) journalisten Monica Soeting, Reinildis van Ditzhuyzen, Wies Enthoven, Vanessa Lamsvelt, Liddie Austin, Dorine Hermans en Nienke van Leverink, de royaltywatcher Brigitte Balfoort en de culinair historicus Lizet Kruyff.

 

 

Elizabeth weet alles van paarden, maar heeft weinig interesse voor culturele zaken. Wat ze echt denkt weet ze goed te verbergen. Ze heeft een stormachtig familieleven gekend.

Behalve staatshoofd was ze ook nog een royal body of royal vagina (Hilary Mantel) die voor koninklijk nageslacht moest zorgen. Haar verhouding met haar kinderen was nogal problematisch. Het werk ging altijd voor.

De continuïteit van het koningschap wordt het belangrijkste kenmerk van de monarchie genoemd. Politici komen en gaan, de koning(in) blijft bestaan. Inmiddels is Elizabeth bijna Europees kampioen troonzitten.

In een apart artikel wordt ingegaan op Elizabeths typisch oudste dochter zijn. In een ander stuk ligt de nadruk op haar functioneren op zeer hoge leeftijd. Ze heeft een functionele en vrij conservatieve stijl van kleding.

Elizabeth had een speciale verhouding met haar jongere zuster, de rebelse Margaret, een flamboyante persoonlijkheid. Het klopt niet dat zij Margaret verboden zou hebben met Peter Townsend te trouwen. De zussen waren dol op elkaar.

Uiteraard komt ook de beeldvorming aan de orde, Elizabeth is praktisch haar hele leven omringd geweest door camera’s. Ze wil een zichtbare koningin zijn en stond er al in 1953 op dat haar kroning door de televisie werd uitgezonden. Niet altijd was de beeldvorming overigens even gunstig.

 

Op het gebied van eten en drinken heeft de vorstin een sobere smaak. Ze is dol op lamsvlees (uit haar eigen landgoederen) en zet dat helaas ook vaak aan haar gasten voor.

Op een enkel stuk na dat detoneert (de familiesaga) is dit een leuke bundel waarin veel bekende zaken nog eens uit de doeken worden gedaan en zo nu en dan een onbekend feitje wordt toegevoegd.

Onmisbaar voor de kijkers van Blauw Bloed.

Hieke Jippes et al. – God save the Queen. ISBN 978-90-830542-9-2, 160 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.