Alex B.

Wraak op tbs’ers

Hyperintelligente psychopaat jaagt op zijn slachtoffers en lokt ze in de val.

Deze soms zeer lugubere thriller heeft een drietal verhaallijnen. Eerst is er Suus. Zij werkt op de zwaarst beveiligde TBS-afdeling van Nederland. Ze is een goed opgeleide begeleidster. Het was haar doel te kunnen werken in deze specifieke kliniek, waar een oude bekende van haar is opgesloten. Door in contact te treden met Alex Buchwald hoopt ze het adres te krijgen van Natan Z., op wie ze wraak wil nemen. Dan is er Jurre, een veelbelovend advocaat die de kans krijgt één van de beruchtste misdadigers, Natan Z., te verdedigen. Ten slotte is er Reinier, een officier van justitie die de moord op minister Gerbrandy moet oplossen. Hij doet dat samen met Helga van Leeuwen, een klinisch patholoog. Zij heeft ook iets te maken met Natan Z. Eigenlijk is deze thriller een vervolg op de thriller Natan Z. Het is niet noodzakelijk, maar wel handig als je dit eerste deel gelezen hebt om de ingewikkelde plot te begrijpen.

Auteur

Arjan Alberts (1975) studeerde rechten in Utrecht. In Den Haag rondde hij zijn rechtenstudie af met Strafrecht en Internationaal Recht. Na zijn studie werkte hij zeventien jaar op het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Een aantal jaren was hij coördinerend inspecteur van incidentenonderzoek in gevangenissen en tbs-klinieken. Natan Z. was zijn eerste thriller. Met dit debuut won hij de ThrillZone Juryprijs. Eigenlijk is Alex B. een vervolg op Natan Z. Het is niet noodzakelijk, maar wel handig als je dit eerste deel gelezen hebt om de ingewikkelde plot te begrijpen.

Suus begint aan een nieuwe baan in een tbs-kliniek met de ernstigste soort delinquenten. De schrijver slaagt erin om de beklemmende en dreigende sfeer van deze instelling goed weer te geven. Suus treft het heel slecht met haar collega’s. Direct al in het begin wordt een harde grap met haar uitgehaald. Ook haar chef, hoofdbehandelaar Loorbach, is haar niet erg toegenegen. Wat wel goed uitkomt is dat ze de persoonlijk begeleider wordt van Alex Buchwald. Ze kende hem nog uit de Maarsseveense kliniek. Juist van hem wilde ze informatie over Natan Z. Tegen alle voorschriften in gaat ze alleen de cel in om met Buchwald te praten. Dat loopt een keer bijna verkeerd af als een collega de deur van buiten sluit, weer een verkeerde grap.

Als pas afgestudeerde advocaat gaat Jurre werken bij het beruchte bureau De la Cruz. Daar verdedigt men alleen de zwaarste misdadigers. De la Cruz is impopulair bij de bevolking omdat door hem sommige misdadigers vrijkomen, bijvoorbeeld wegens vormfouten. Jurre kiest voor deze baan vanwege het hoge salaris. Hij heeft dit nodig omdat zijn zoontje ongeneeslijk ziek is. Er bestaat een duur medicijn dat hij illegaal kan krijgen. Op het kantoor zijn de collega’s heel jaloers op hem.

Jurre gaat op bezoek bij Natan Z. Die is wegens vormfouten vrijgelaten, maar hij wordt wel verdacht van verschillende moorden, bijvoorbeeld op acht moeders van jonge kinderen. De moeder van Suus en haar broertje behoorden bij de slachtoffers. Als Jurre Natan ontmoet in zijn schuilplaats gaat de meeste dreiging uit van de omgeving en de geheimzinnige boerderij. De beschrijving van deze lugubere plaats is meesterlijk. De spookachtige ruimte met vleermuizen en ratten is om kippenvel van te krijgen. In het vorige boek is Natan Z. een monster van wie veel dreiging uitgaat. Hier is dat veel minder het geval.

Reinier de Graaf kennen we ook uit het vorige boek. Hij was toen de advocaat van Natan Z. Het gelukte hem de misdadiger vrij te krijgen. In deze roman is hij officier van justitie en belast met het onderzoek naar de moord op justitieminister Gerbrandy. Diens lichaam was gevonden in de duinen bij Scheveningen. Hij was rechtopstaand in het zand begraven.

Later is er nog een lijk. Het gaat om Marga Mooy, directeur-generaal van Straffen en Beschermen. De schrijver heeft hier wel gekozen voor zeer bizarre moorden. Het is jammer dat de motieven en diepere achtergronden daarbij ontbreken. Terwijl in deze verhaallijn van de Haagse justitie alles wat vaag lijkt, is de verdere rol van Helga van Leeuwen heel verrassend en spannend.

We hebben hier te maken met een zeer originele, maar vaak ook lugubere thriller. De schrijver vond het kennelijk nodig alleen heel bijzondere moorden te beschrijven. Het is zeker geen boek voor bange lezers of mensen met een zwakke maag. Het open einde vraagt om een vervolg.

Een meesterlijke en zeer spannende thriller.

Arjan Alberts – Alex B. ISBN 978-94-0161-318-7, 319 pagina’s, € 20,99. Haarlem: Xander Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.