Stille sport

Sport- en coronaverhalen

Zo dacht Mart erover.

Elk jaar als de bladeren vallen verschijnt er een nieuw boek van Mart Smeets, waarin dit inmiddels gepensioneerde, maar toch nog redelijk actieve NOS-coryfee het grote publiek deelgenoot maakt van zijn opgetekende overpeinzingen over het afgelopen sportjaar. Deze keer dateert dat sportjaar van 4 januari tot en met 8 november 2020 en het stond, zoals bijna alles in het openbare leven, in het teken van de Coronapandemie.

Auteur

Mart Smeets (1947), je houdt van hem of je haat hem. Zijn vele fans beschouwen hem als de grand old man van de Nederlandse sportjournalistiek. Decennialang versloeg hij voor de Nederlandse radio en tv de Tour de France, diverse wielren- en schaatskampioenschappen en verschillende Olympische spelen. Daarnaast schreef hij een groot aantal boeken en columns en tegenwoordig maakt hij zelfs podcasts.

 

De meeste bijdragen uit dit boek zijn gepubliceerd op de site van NPO Radio 1, de wielrenverhalen komen uit het tijdschrift De Muur. Ik neem aan dat de verhalen geselecteerd zijn. En, mag ik het zeggen, ja ik mag het zeggen, om in het jargon van de grote meester te blijven, een aantal bijdragen blijken geheel of gedeeltelijk een stuk minder interessant om te lezen dan op het moment waarop ze werden gepubliceerd. Met name de verhalen over hoe de sportwereld een aantal maanden geleden met de coronapandemie omging. Die blijken nu al gedateerd en hadden wat mij betreft mogen weggelaten.

Gelukkig blijft er nog genoeg over wat de moeite waard is, zoals de kritische beschouwing over de merkwaardige manier waarop de schaatsbond selecteert wie er naar de internationale kampioenschappen wordt afgevaardigd, diverse mijmeringen over zowel wielrennen als fietsen, altijd weer die doping, Sven Kramer, zijn allermooiste Parijs-Roubaix, de documentaire The Last Dance over Michael Jordan, Hein Verbruggen en zijn opvolgers als voorzitter van de UCI, de naamsverandering van het footballteam Washington Redskins, (in hoe schrijf je consequent?) de overstap van bondscoach Ronald Koeman, het toevoegen van geluidsgolven aan sportwedstrijden zonder publiek, de snaakse streken van de Slowaakse sprinter Peter Sagan, de familiebedrijven Van Eerd (Jumbo) en Amaury, waarvan de eerste een sportteam sponsort en de tweede de Tour de France uitbaat, de atypische kampioene Anna van der Breggen en nog veel meer.

En dan is er altijd weer Lance Armstrong, die zich ooit van zijn allerbeste kant liet zien op vrijdagmorgen 2 juli 2020 tijdens een bezoek aan een aantal kankerpatiëntjes in het Rotterdamse Erasmus MC. Een mooi stuk dat begint met een appje van één van hen, die vertelt dat het met zijn gezondheid goed gaat.

In De lange naneuk leren we hoe de wielercultuur in Vlaanderen verschilt met de onze. Hoe de Nederlandse tv-reportages vaak korter zijn dan de Vlaamse nabeschouwingen.

Smeets blijft Smeets, enerzijds relativerend, anderzijds niet benauwd om zijn eigen mening naar voren te brengen. Voor zijn fans zeer aangenaam leesvoer.

Mart Smeets – Stille sport. Sportverhalen. ISBN 978-94-6297-190-5, 223 pagina’s, € 16,50. Amsterdam: Uitgeverij De Kring 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Sport. Bookmark de permalink.