Buitenaards koraal

Min maal min is plus

Het onvoorstelbare is voor iedereen anders.

‘De zon, die al deze dagen zichtbaar was geweest, maar niet opgekomen, begon te klimmen vanuit het westen’. ‘Cara, die voor haar vriendin op Hond past, geeft het dier dagelijks Chinees eten. Tot ze de stem van haar vriendin op de radio hoort waar die luisteraarsvragen beantwoordt. Het is voor haar een signaal dat Adine spoedig terugkomt. En net nu deze dag nadert, sterft Hond. Wat moet ze met het lijk?’

En: ‘Machmut Kanzal is een jonge krantenbezorger. De vader van zijn schoolvriend Japik háát de moslimvluchtelingen in zijn land, hij loopt met kwetsend satirische tekeningen zelfs mee in protestdemonstraties. Japik vindt dat Machmut daar maar tegen moet kunnen, dat is humor. Tot de dag dat er een bomaanslag plaatsvindt in de moskee waar op dat moment Machmuts ouders zijn voor het vrijdaggebed. Dan lopen al die protestanten mee in een stille tocht met borden met de tekst ‘Ik ben de Al-Medinahmoskee’. Min maal min is plus. Wat is de rol van Machmut?’

Dit is drie. In totaal zeven keer zet auteur zijn lezers op het verkeerde been. Zeven keer schotelt hij ze situaties voor die niet kloppen, die verbazing oproepen en een bevreesde lach. Zeven keer begin je onbevangen te lezen aan een verhaal dat de bocht omgaat, waarin de hoofdpersonen slachtoffer zijn van een gebrek aan communicatie. Mooi, ademloos geschreven, exact wat een kort verhaal nodig heeft.

Auteur

Mark de Haan (1987) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden. Na zijn afstuderen werkte hij tien jaar in het bedrijfsleven. Hij schreef in zijn vrije tijd korte verhalen. De Haan debuteerde in het literair tijdschrift Extaze. Uitgeverij In de Knipscheer biedt schrijvers die in dat tijdschrift publiceerden kans tot een zelfstandige uitgave te komen. Voor De Haan resulteerde dat in deze bundel. Momenteel werkt hij aan een roman.

Buitenaards Koraal is de poëtische naam van de witte schotels tegen de gevels. De wijken waar Machmut kranten bezorgt zijn aan hun uiterlijk te definiëren van arm (zijn woonwijk) via midden (Japiks wijk) naar rijk. Tuinen en tuinfeesten, barbecues, wasgoed dat buiten te drogen hangt en het aantal witte schotels dat als buitenaards koraal aan de gevels groei : het zijn allemaal visitekaartjes van mensen, geven de hoogte van hun inkomen weer. Een fraai beeld, die koralen. Ook hier: voorbeelden van een universum dat weliswaar bestaat, maar zich buiten ons blikveld manifesteert.

In de verhalen van Mark de Haan vindt de lezer véél van die mooie vergelijkingen. Hij kleurt zijn taal met grote zorg in. Dat maakt het een feest om te lezen.

Zeven juwelen, één mooi klein boek.

Mark de Haan – Buitenaards koraal. ISBN 978-94-9321-419-4, 149 pagina’s, € 17,50. Haarlem: In de Knipscheer 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.