Hemelse modder

Onverbreekbare band tussen twee zussen

Heel jong verliezen twee zusjes bij een auto-ongeluk hun ouders. Dan hebben ze niemand meer, alleen nog elkaar.

Uit één gezin en toch zo verschillend. Iselle heeft haar eigen sportschool waar ze het heel druk mee heeft. Zo druk dat ze haar zus al een paar maanden niet gezien heeft. Het contact verloopt via Facebook en whatsappjes. Het gaat er niet altijd even vriendelijk aan toe. Iselle zet berichten als ‘You are what you eat’ op FB en Dagmar ‘Gemiddeld eet een Nederlander vijf kilo chocolade per jaar. Ik ben vijf gemiddelde Nederlanders.’ Iselle weegt dan ook maar 59 kilo en Dagmar een flink aantal meer.

Net voor de kerstdagen stuurt Dagmar een berichtje dat ze deze kerst niet samen met haar zus wil vieren. En dat terwijl de traditie is dat ze elk jaar, ieder om de beurt, hemelse modder eten, het gerecht dat hun vader vroeger maakte. Maar zoals hij het wist te maken, lukt hen niet. Hij smaakt nooit zoals toen.

Auteur

Gaby Rasters (1975) is naast haar baan als Manager Integrale Veiligheidszorg bij de gemeente Eindhoven auteur en moeder van drie kinderen. Na een succesvolle crowdfundactie ‘won’ ze een contract bij uitgeverij Zilverspoor. Ze is dol op social media, nieuwe manieren van samenwerken en het stimuleren van innovatie.

Via haar sportschool komt Iselle in aanraking met allerlei mensen met wie ze een eetclubje opricht, met als doel een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Jorn blijkt een goede kok te zijn. Net als de andere gasten torst hij een rugzakje mee. Hij is een uitermate vriendelijke man en Iselle begint wel wat voor hem te voelen.

Maar dan ontmoet ze Maikel, voor wie ze als een blok valt. En ook hij is niet ongevoelig voor haar. Toch houdt hij de boot af. Wat is er in zijn verleden gebeurd dat hem van een relatie weerhoudt?

Als ook Dagmar zich uiteindelijk bij de eetclub aansluit dient er zich weer een probleem aan. Ook zij koestert warme gevoelens voor Jorn. Om de dingen op een rijtje te zetten en letterlijk wat afstand te nemen besluit zij met haar vriendin Kate een tijdje naar Engeland te gaan om in het kasteel van Kates tante te gaan helpen.

De eetclub vat het plan op om daar de kerst door te brengen. Het kasteel is prachtig en als het dan ook nog begint te sneeuwen lijkt het een geweldige vakantie te worden. Maar Iselle ontvangt een bericht uit Nederland, waarop ze besluit op kerstavond terug te vliegen.

De omslag van deze roman laat het al zien: het is een kerstverhaal. Zoals mensen graag in december een kerstfilm (weer) kijken, zo kun je je ook verliezen in een boek met een happy end. Wat dit boek leuk maakt zijn de veelvuldige appjes die heen en weer vliegen. Dat de schrijfster fan is van Bridget Jones’s Diaries blijkt uit de hoofdstukken waarin Dagmar de hoofdrol speelt. Net als Bridget houdt zij bij hoe het met haar gewicht, relatie, geluksgevoel, etcetera staat. Haar dagboek is in de vorm van brieven aan haar overleden moeder.

Dagmar is daardoor meer een persoon van (veel) vlees en bloed. De gevoelens van Iselle komen niet echt naar voren; ze blijft rationeel en ietwat afstandelijk.

Een kerstverhaal dat lekker wegleest.

Gaby Rasters – Hemelse modder. ISBN 978-90-225-8648-8, 301 pagina’s, € 15,99. Amsterdam: Boekerij 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Feel good. Bookmark de permalink.