Arcanum

School in rep en roer

Moord of zelfmoord? Moord of ontvoering?

Een ‘gewone’ middelbare school in Mechelen. Maar er broeit van alles, rivaliteit tussen twee meisjes om een hoofdrol in een film, uitgekotst worden door een vriendenkring, een fout vriendje, een ongewenste zwangerschap en nog veel meer.

En dan valt er nog een 13-jarig meisje uit het raam van een klaslokaal, heel ongelukkig op de punt van een hek. Was ze geduwd of sprong ze zelf in wanhoop? En het blijft niet bij die ene dode. En dan is ook nog een arts, de man van een lerares, een enigszins hysterische vrouw, opeens vermist. De lezer waant zich in een thriller van Sterre Carron. En dat klopt.

Auteur

Sterre Carron (pseudoniem, 1957) mocht van haar vader geen criminologie studeren en koos toen een medisch beroep. Na haar terugkeer van een jarenlang verblijf in Afrika keerde ze alsnog terug naar haar moederland en haar oude liefde: zij werd misdaadauteur. Inmiddels heeft ze vijftien succesrijke thrillers op haar naam staan, steeds met hoofdinspecteur Rani Diaz in de hoofdrol. Je mag Sterre rustig beschouwen als de grande dame van de Vlaamse misdaadlectuur.

 

Wie bekend is met andere Diazboeken heeft haar leren kennen als een gedreven politievrouw. Ze leek gelukkig met haar man Frederik, maar viel voor de foute man Bas. Nu is ze single en Frederik hoopt dat ze bij hem terugkomt, maar ze heeft eigenlijk geen tijd om na te denken wat ze wil.

Diaz leidt haar team met veel empathie en houdt het midden tussen een moederkloek en een tuttel. Ondanks haar soms storende bemoeienissen met het privéleven van haar medewerkers wordt Rani door hen op handen gedragen.

Direct in het begin, niet ongewoon bij Carron, maken we kennis met een persoon die psychopathische trekjes vertoont. Hoewel er dan nog geen slachtoffers zijn gevallen voel je aan je water dat dit de dader moet zijn. Suspense van de bovenste plank. Dan vindt de val uit het raam plaats en moeten Rani en haar medespeurders uitzoeken wat er gebeurd is. Ook de zoektocht naar de verdwenen echtgenoot van de lerares komt op hun bordje terecht. Het helpt daarbij niet dat zijn vrouw niet het achterste van haar tong laat zien en zelfs ronduit liegt. Carron is op haar best als ze onaangename vrouwen beschrijft, volgens mij geniet ze daarvan.

Ook nu raakt, na het inleidende gedeelte, het verhaal in een stroomversnelling en zien we, nadat de zaak eerst vast dreigt te lopen hoe stukje bij beetje de ontknoping nadert. Maar zelfs als de moordenaar uiteindelijk in beeld komt is het nog niet gedaan. Wellicht komt het bovenstaande wat cryptisch over, maar het verhaal is gewoon te goed om er al te veel van weg te geven.

Opmerkelijk is dat dit boek een kleine 100 bladzijden dunner is dan de vorige delen uit de reeks. De kwaliteit heeft er niet onder geleden. Alles is aan het eind netjes afgewerkt.

Een mooie thriller met alles erop en eraan. De vele fans van Sterre Carron zullen er weer van smullen.

Sterre Carron – Arcanum. Een Rani Diaz-thriller. ISBN 978-94-9293-475-8, 313 pagina’s, € 21,95. Antwerpen: Witsand Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.