Alleen

Mysterieuze verdwijning van studente stelt iedereen voor raadsel

Op een hete zomerdag verdwijnt een jonge, zwangere studente uit haar appartement. Haar vriend, haar beste vriendin en haar vader staan evenals de politie voor een raadsel. Is ze weggelopen of is ze ontvoerd?

Julie Meskens zit zichzelf in de weg. Ze moet zich toeleggen op haar studie Diergeneeskunde, maar kan zich er niet echt toe zetten. Ze drinkt te veel en heeft de ene na de andere onenightstand. Tom is gek op haar. Maar Julie wil zich niet binden, hoe lief en knap hij ook is.

Tom dringt aan op samenwonen, maar de vrijgevochten Julie moet er nog niet aan denken. Een goed gesprek, een uitstekend glas wijn en nog betere seks, dat wil ze nog wel met hem delen. Maar dat verandert als ze zwanger blijkt te zijn. In eerste instantie wil Julie, die gebukt gaat onder de plotselinge dood van haar moeder, het kindje laten weghalen. Maar als blijkt dat Tom toch de vader is gaat ze overstag.

Auteur

Barbara De Smedt (Antwerpen, 1976) wilde als kind al schrijfster worden. Ze begon enthousiast aan de studies Politieke Wetenschappen en Vertaler-Tolk, maar startte haar loopbaan uiteindelijk als winkelbediende. Op haar 25e begon ze als Herbalife-coach. En niet zonder succes: in 2019 emigreerde ze met haar gezin naar Portugal, waar ze een studie Psychologie begon en ook in de pen klom. Dit resulteerde begin 2020 in de spannende roman Blauw, die zij samen met Joke Vander onder het pseudoniem J.B. Ocean schreef. Alleen is haar thrillerdebuut.

Op Julies aandringen, trekt Tom bij haar in. De zachtaardige muziekleraar kijkt echt uit naar het vaderschap. Het is misschien niet helemaal zijn buurt, maar de krassen op zijn auto, het geschreeuw van buren als hij niet thuis is, maar waar Julie constant over klaagt, en de mysterieuze telefoontjes die zij krijgt neemt hij op de koop toe. Hij is gelukkig.

Totdat de hoogzwangere Julie van de ene op de andere dag verdwijnt. Ze heeft zelfs de babyspullen meegenomen. Voor de vader van Julie is het duidelijk: de dader moet Tom zijn, aan wie hij van meet af aan al een hekel heeft. En steeds meer begint alles inderdaad in zijn richting te wijzen.

De radeloze Tom zoekt troost bij Eloise, Julies maatje met wie hij ooit een kortstondige relatie heeft gehad. Ook zij heeft geen idee wie het heeft gemunt op haar hartsvriendin. De enige die weet wat er is aan de hand is, is Julie zelf. En ze beseft dat ze zal sterven zodra haar baby wordt geboren. Terwijl iedereen naar haar op zoek is vecht Julie niet alleen voor haar eigen leven, maar ook voor dat van haar ongeboren kind. Langzaam realiseert ze zich wie om haar zo naar het leven staat. En vooral, waarom…

Het is een vlotte psychologische thriller, die heerlijk wegleest omdat het verhaal zowel vanuit de dader als vanuit het slachtoffer wordt beschreven. Maar een page turner is het beslist niet, daar biedt het te weinig spanning voor. Met honderd pagina’s minder was het wellicht een minder voorspellend boek geworden. Sommige hoofdstukken lijken echt meer bladvulling te zijn dan relevant. Maar voor een debuut is Alleen zeker niet slecht!

Barbara De Smedt – Alleen. ISBN 978-94-639-6743-3, 390 pagina’s, € 20,99. Sint-Amands (B): Hamley Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.