Vader onbekend

Op zoek naar ‘iemand die met je meedenkt’

Twee keer mis-match bij Caroline Tensen.

Sjoerd-Peter van Breemen heeft een afschuwelijke jeugd. Het wordt hem op allerlei manieren duidelijk gemaakt dat hij ongewenst is. Zijn moeder laat hem links liggen, slaat hem met haar hoge hak op zijn hoofd tot hij bewusteloos neervalt en zijn broer Erwin zet hem eens ’s nachts in zijn pyjama buiten met zijn blote voeten in een plas water. Het zijn maar een paar voorbeelden. Wie de jeugdherinneringen las van cabaretier en schrijver Hans Dorrestijn (wiens Brandnetels velen in het geheugen gegrift zal staan) ziet overeenkomsten met diens verhalen. Peter heeft geen vader die het voor hem kan opnemen. Niet omdat zijn ouders gescheiden zijn, nee, er IS gewoon geen vader. Keer op keer vraagt Peter aan zijn moeder wie zijn vader is, ze weigert opheldering te geven. Maar tóch wil hij het weten. Hij verlangt naar een beschermer, een man die met hem speelt, naar wie hij kan opkijken, hem koestert en met hem meedenkt.

Als Peter ouder wordt gaat het gemis van een vader steeds dieper aan hem knagen. Hij vraagt, vraagt door, zeurt, dringt aan, maar zijn moeder zwijgt als het graf. Als hij zelf getrouwd is en kinderen heeft voor wie hij een goede vader is besluit hij het er niet bij te laten zitten. Hij benadert het programma DNA onbekend, dat in die tijd wordt gepresenteerd door Caroline Tensen (nu door Dionne Stax).  Misschien dat de experts van haar team hem op het spoor van zijn vader kunnen zetten. Want hij heeft inmiddels het idee dat ‘oom Frans’ zijn vader zou kunnen zijn. En wie weet kan hij daar met het hulp van haar team eindelijk achter komen. Maar zoals gezegd, oom Frans is niet zijn vader. En een volgende ‘zekere’ kandidaat evenmin. Toch komt Van Breemen erachter.

Auteur

Peter van Breemen (1970) volgde de opleiding meao. Hij trouwde twee keer en heeft vijf kinderen. Zijn leven is tot 2019 in tweeën gedeeld. Zijn beroepsleven en zijn gezin en daarnaast zijn jarenlange speurtocht naar zijn vader. Die zoektocht werd beëindigd op 5 december van dat jaar. Als kind kreeg hij nooit Sinterklaascadeaus. Met het sms-bericht ‘100% match with brother’ kreeg hij als 49-jarige op Sinterklaasavond het mooiste cadeau ooit.

 

Van meet af aan – het staat op de kaft te lezen – is het bekend dat Peter bij Caroline Tensen tweemaal een enveloppe krijgt met een teleurstellende inhoud. Toch is deze speurtocht naar zijn vader ontzettend spannend geschreven.

De lezer leeft mee, hoopt mee, wacht mee, en is blij met alle kleine meevallers onderweg. Daarmee heeft Peter van Breemen een geweldig mooi boek geschreven.

Na zijn eigen verhaal volgen nog zo’n veertig pagina’s waarin Nina Lazeron van www.familystory.nl de lezer die met dezelfde vragen als Peter van Breemen worstelt op weg helpt met adviezen in het hoofdstuk: Op zoek naar je voorouders: hoe doe je dat?

Een boeiende en soms aangrijpende ego-documentaire. Knap werk.

Peter van Breemen – Vader onbekend. ISBN 978-90-8305-660-9, 213 pagina’s, € 17,95. Oudendijk: Iskander Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.