Langs het pad naar de tempel

Cornelis Vreeswijk op weg naar zijn laatste kunstje

Zo had het kunnen gaan.

De Nederlandse troubadour Cornelis Vreeswijk (1937-1987) had en heeft in zijn geboorteland een kleine schare bewonderaars. Er bestaat zelfs een Cornelis Vreeswijk Genootschap en in zijn geboorteplaats IJmuiden werd in 2003 een borstbeeld van hem onthuld. Op dertienjarige leeftijd vertrok hij naar Zweden, waar hij zich de taal net zo eigen werd als een native speaker, immens populair werd en na zijn dood cultstatus verkreeg. Zijn begrafenis werd rechtstreeks op de Zweedse televisie uitgezonden en zijn sterfdag wordt er nog steeds herdacht.

 

Vreeswijk was regelmatig verslaafd aan drank en drugs en overleed aan leverkanker. Zijn laatste grote optreden vond plaats in het Johanneshovs Isstadion van Stockholm als ‘geheime gast’ bij een rockfestival tijdens de Nieuwjaarsnacht van 1985/86. Hij zong het Zweedse nummer Epistel 81 met één couplet uit de Nederlandse vertaling. Het werd op televisie uitgezonden en hij kreeg er een staande ovatie van een uitzinnig publiek.

Auteur

Hans van den Pol is tekstschrijver en communicatieadviseur. Op zeer jeugdige leeftijd liet zijn vader het kennismaken met het werk van Cornelis Vreeswijk. Samen met Bettina Drion schreef hij de roman De engel en de adelaar. Hij is werkzaam als accountmanager bij Uitgeverij Marmer. Hij noemt deze novelle een verhaal dat, hoewel met bestaande personen, fictie is. Hij werd geïnspireerd door het verslag van het nieuwjaarsconcert in Vreeswijks biografie Misschien wordt ’t morgen beter.

 

Maar wat voor fictie. Van den Pol schetst het beeld van de fragiele, vermoeide bard, die op oudejaarsavond, zonder dat echt te beseffen, op weg blijkt te zijn naar het Stockholmse ijsstadion en daar nog één keer zal schitteren. Onderweg mijmert hij over de moeizame verhouding met zijn zoon Jack, ontmoet hij een oude vriendin en blijkt de Chileense taxichauffeur Guillermo onverwacht een grote fan. De man leerde ooit Zweeds aan de hand van een plaat van Cornelis, waarop deze teksten van de vermoorde Chileense protestzanger vertolkte. Ik hoorde een lied dat ik kende, het gevoel was hetzelfde, alleen de taal was anders… Ik beschouw het nog altijd als een teken van hogerhand. Dat was het moment dat ik besloot hier te gaan slagen en niet meer naar Chili te verlangen.

Guillermo overtuigt Vreeswijk dat hij beter kan gaan optreden dan naar zijn zoon te gaan. U kunt hem en het Zweedse volk een avond bezorgen die ze nooit meer vergeten. De rest is door Cornelis Vreeswijk geschreven geschiedenis. Een ongelooflijk optreden.*

Een fijnzinnig opgeschreven stuk faction dat helemaal past in de Cornelis Vreeswijk mythe. Jammer alleen dat de Zweedse teksten niet zijn vertaald. Persoonlijk mis ik een foto van dit legendarische optreden.

Hans van den Pol – Langs het pad naar de tempel. ISBN 978-94-6068-456-2, 95 pagina’s, € 10,00. Baarn: Uitgeverij Marmer 2020.

*Ook uw recensent was hiervan zeer onder de indruk.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Cultuur, Muziek. Bookmark de permalink.