De witte weduwe

Een nieuwe zoektocht naar de Graal

Meesterdief bereidt een grote roof voor van een boek dat de weg moet wijzen naar de Graal.

De roman kent een verhaallijn in het verleden. Het gaat om prinses Charlotte van België (1840 -1927) die in het bezit is van een oud handschrift, Conte du Graal geschreven door Chrétien de Troyes. Charlotte leed aan paranoia en waanvoorstellingen. We maken haar mee als ze een bezoek brengt aan de paus en op zoek gaat naar een exemplaar van Conte du Graal in de biblotheek van het Vaticaan. Haar verblijfplaats is het Belgische kasteel, haar broer is koning van België.

De andere verhaallijnen spelen in deze tijd. We maken kennis met Anna, een universitair docente die samen met een politie-inspecteur een mogelijke kunstroof onderzoekt. Dan is er nog het verhaal van de uitgeefster Eliza Vanginderdeuren die een boek gaat uitgeven over grote diefstallen. De schrijver daarvan is een geheimzinnige man die zelf een geniale diefstal lijkt voor te bereiden.

Auteur

Michael Kestemont is hoogleraar aan de universiteit van Antwerpen, waar hij letterkunde doceert. Zijn specialiteiten zijn de Middeleeuwse literatuur en digitale tekstanalyse. Vorig jaar publiceerde hij zijn debuutroman De zwarte koning. Hij ontving hiervoor de Knack Debuutprijs. Kestemont baseert zijn romans voor 80% op historische feiten. De gaten in de geschiedenis vult hij op met fictie.

 

De hoofdstukken met keizerin/prinses Charlotte als hoofdpersoon zijn dramatisch vanwege haar gestoorde gedrag, maar soms ook hilarisch, zeker het bezoek aan de paus en de bibliotheek van het Vaticaan. Het is wel wat ongeloofwaardig dat ze zo gemakkelijk bij de paus wordt toegelaten, maar het is echt absurd hoe ze het voor elkaar krijgt om te overnachten in de bibliotheek van het Vaticaan. Het is bijzonder om te zien hoeveel het Graalboek voor haar betekent en hoe ze hieruit haar neefje voorleest. Ze wil de inhoud van het boek aan hem doorgeven.

De hoofdstukken met Anna en inspecteur Châtellerault zijn spannend. Het is mooi om te zien hoe de verstandhouding tussen hen langzaam verbetert. Ze krijgen beiden raadselachtige  boodschappen van een onbekend persoon. Samen gaan ze op speurtocht. Dat levert in het boek de nodige spanning op. Het einde is zelfs bloedstollend. De auteur is er heel goed in geslaagd om langzaam naar een climax toe te werken.

De verhaallijn van Eliza Vanginderdeuren en auteur Crick-Kuntziger is interessant en leerzaam. Ze hebben verscheidene gesprekken over het manuscript van het uit te geven boek. De inhoud gaat over grote inbraken en roofovervallen die perfect zijn voorbereid en uitgevoerd. Crick-Kuntziger heeft daar hele theorieën over. Het zijn lange, soms wat ingewikkelde gesprekken. Deze stukken zijn te lang en saai. Het is wel mooi te zien hoe er een band ontstaat tussen uitgever en schrijver. Eliza is niet bestand tegen de overweldigende charme van haar auteur.

Het spannendst is het verhaal van Crick waarin de voorbereidingen en de uitvoering van de diefstal wordt beschreven.

Het is knap hoe de vier verhaallijnen langzamerhand samenkomen. De verwikkelingen rondom het geheime Middeleeuwse boek doen inderdaad denken aan de boeken van Dan Brown. Het wordt vermeld op de omslag en het is inderdaad gelukt een Dan Brown-achtig boek te schrijven. Het boek is geschreven in een vlotte, onberispelijke stijl.

Een geslaagde Vlaamse Dan Brown.

Michael Kestemont – De witte weduwe. ISBN 978-94-0146-787-2, 356 pagina’s, € 20,99. Tielt (B): Lannoo 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.