De kroonprins

Onmogelijke liefde

Een prominente IS-terrorist redt het leven van Julia Wevers. Ze krijgen een relatie die stand houdt, zelfs als Ahmed Al Rachid in de gevangenis belandt.

Julia Wevers is een historica die een promotieonderzoek doet naar de beweegredenen van vrouwen die als bruid van een IS-strijder naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten reizen. Zelf heeft ze een relatie met een gevangen IS-strijder. Met een team van de AIVD bezoekt ze Nederlandse IS-weduwen en interviewt hen. De IS blijft een rol spelen in deze thriller. Het boek is zeer actueel omdat ook de coronacrisis een rol speelt.

Auteur

Jacob Vis werd geboren in 1940. Tot 2001 was hij werkzaam als bosbouwer bij Staatsbosbeheer. Sinds 1987 is hij ook schrijver. Zijn eerste roman was Prins Desi. Vanaf 1994 begon hij aan een serie politieromans met commissaris Ben van Arkel als hoofdpersoon. Het eerste deel was Het hoofd, het vijftiende Madame H. Vanaf 2012 verscheen een drietal romans over het Indische verleden van zijn familie: Tandem, Moerta en Merdeka. Vis werd zes keer genomineerd voor De Gouden Strop. In 2015 won hij met De Zwarte Duivel De Diamanten Kogel, de Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. Onlangs won hij de Gouden Vleermuis 2020.

 

De kroonprins is een thriller waarin de schrijver zijn fantasie helemaal op hol laat gaan. Er gebeuren de onmogelijkste dingen. Als lezer kun je op twee manieren reageren. Je kunt voortdurend mopperen dat het verhaal ongeloofwaardig is, maar je kunt je ook mee laten voeren met de fantasie van de schrijver en dan toch vaak genieten. Een paar zaken gaan toch echt te ver. Julia Wevers, een gerespecteerde universitaire onderzoeker wordt van de ene op de andere dag escortdame. De klap op de vuurpijl is als ze haar vrouwelijke hoogleraar als cliënte krijgt. Heel naïef is de beschrijving van een overval op twee zeer gevaarlijke criminelen. Ze worden vervoerd naar de gevangenis in Vught in een busje zonder enige begeleiding. Dat ging bij Holleeder wel anders. Ook Wevers’ tweede reis naar Syrië is heel absurd, maar is het wel het spannendste deel van het boek.

Intrigerend is het gedeelte waarin de expeditie beschreven wordt naar enkele IS-gevangenenkampen in Syrië. Het gezelschap bestaat uit Julia, Fatima een tolk, twee mannen van de AIVD, en twee mannen van de politie. De twee politiemensen komen uit IJsselmonde, liefhebbers van de Ben van Arkel thrillers herkennen ze omdat ze daarin voorkomen. Een grapje van de schrijver?

De gevangenkampen worden indrukwekkend beschreven. Julia en Fatima interviewen Nederlandse IS-weduwen. Deze willen terug naar Nederland. Ze waren allemaal verliefd op een IS-man en gingen met hem mee naar Syrië. De mannen zijn gesneuveld en de vrouwen deden niet mee met de gevechten, ze vonden de strijd van de IS verschrikkelijk. Ze moesten toekijken bij heel wrede executies, zoals onthoofdingen. De vrouwen worden in dit boek voorgesteld als ongevaarlijk, ze kunnen gerust naar Nederland.

Wat vindt de schrijver nu eigenlijk van de kroonprins van de Islamitische Staat, Ahmed al Rachid? Aan de ene kant wordt hij geprezen, bijvoorbeeld om zijn vaardigheid als scherpschutter. Maar tegelijkertijd wordt al op de eerste pagina beschreven hoe hij deelneemt aan een executie en iemand onthoofd. In Nederland wordt hij soldaat bij de commando’s. Hij verhindert een bomaanslag en redt het leven van Julia. Alles verandert als hij een aanslag pleegt op onder andere Poetin: dertig jaar gevangenisstraf. Julia blijft verliefd op hem. Het positieve overheerst, de schrijver heeft duidelijk bewondering voor deze gevaarlijke terrorist.

Een interessante en boeiende thriller waarbij de lezer veel onwaarschijnlijke zaken voor lief moet nemen.

Jacob Vis – De kroonprins. ISBN 978-90-8660-413-5, 294 pagina’s, € 18,95. Arnhem: Uitgeverij Ellessy 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.