De druppel

Getergde control freak

Wanneer de bovenburen je leven vergallen gaat de kruik net zolang te water tot ze barst.

Tom is gescheiden en woont op een bescheiden eerste etage. Hij schreef een buitengewoon succesvol boek dat hem financieel onafhankelijk heeft gemaakt. De bestseller, want zo kan je het noemen, gaat over ordelijk leven. Het is een soort stappenplan om chaos in het dagelijks bestaan te vermijden. Tom heeft geput uit het leven dat hij ooit met zijn ex leidde. Zijn vroegere echtgenote is kampioen in het maken van een rommeltje. In haar leven heeft niets een vaste plaats en voortdurend lijkt alle orde totaal afwezig. Tom komt met allerlei voorbeelden hoe hij geprobeerd heeft hier verandering in aan te brengen.

Ze was bijvoorbeeld zo vaak haar sleutels kwijt dat ze de voordeur niet meer afsloot om bij brand toch snel het huis uit te kunnen komen. Tom had een levensgroot bord aan de wand getimmerd met daarop het woord SLEUTELS en een haak om die dingen daar op te hangen. Het hielp allemaal geen snars en het huwelijk strandde. Tom woont nu in zijn eigen uiterst geordende etage en houdt er een uiterst geregeld levensritme op na.

David, hun enige zoon, is inmiddels zeventien jaar. Hij woont bij zijn moeder waar de lange slungel volgens Tom kennelijk de dagelijkse rotzooi en chaos weet te weerstaan. Op afgesproken weekenden is David echter bij hem. Zijn zoon heeft op de zolderberging een eigen kamer waar het volgens zijn vader een zooi is. Maar alla, David is nog een puber en Tom laat het maar zo.

Dan gebeuren er twee dingen die Toms rustige bestaan verstoren. Het eerste is eigenlijk erg eervol, want redacteuren van een televisieprogramma willen een schrijversportret van hem uitzenden. Over enkele weken zullen ze met een televisieploeg bij hem thuis komen voor een uitgebreid interview. Tom beseft dat dit zijn woning overhoop zal gooien, maar stemt na ampele overweging toch toe. Gevolg is echter dat hij vanaf dat moment behoorlijk van slag is en zijn handen vol heeft om alles in goede banen te gaan leiden. Hij wil zijn paleisje zoveel mogelijk op orde houden.

Het tweede dat in Toms leven opwinding veroorzaakt is de arrestatie van zijn bovenbuurman Gerard de Vries. Op een zondagmiddag staan vijf agenten beneden voor hun gemeenschappelijke voordeur. Omdat De Vries niet open doet bellen ze vervolgens bij Tom aan. Hij opent de straatdeur waarop de politie naar boven stormt. Met een hoop kabaal wordt de buurman gevankelijk weggevoerd. Toevallig is David dat weekend ook aanwezig, maar blijft onder de inval tamelijk siberisch. Tom wordt echter gekweld door schuldgevoelens omdat hij de deur voor de politie had geopend. De Vries blijkt te zijn aangehouden op verdenking van stalken.

Wanneer de bovenbuurman na enkele dagen terugkeert raakt de sfeer in het trappenhuis behoorlijk gespannen. Het lijkt erop dat De Vries zijn onderbuurman steeds meer treitert met geluidsoverlast. Ook verschijnt er een Vlaamse mevrouw aan de deur die met de van stalken verdachte buurman een appeltje te schillen heeft. Dat is dan ook het moment waarop Tom zich zorgen begint te maken om Sonja, de ex van zijn bovenbuurman. Zij woont in Oostende en lijkt verslaafd aan erwtensoep.

Auteur

Frederik Baas, pseudoniem van Jan van Mersbergen (1971) schreef meer dan tien romans waarvan drie onder pseudoniem: Dagboek uit de rivier, Herberekening en De druppel. Voor Naar de overkant van de nacht ontving hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs.

 

De druppel is een roman waarbij de suspense langzaam voelbaar wordt. Heel geleidelijk komt de waanzin het verhaal binnensluipen en krijgt de werkelijkheid van Tom steeds meer bizarre kenmerken.

Deze literaire thriller sleept de lezer de gekte in. Langs de grenzen van de werkelijkheid ontwikkelt Tom zich steeds meer als een bizarre control-freak die de wereld naar zijn hand wil zetten. Uiteindelijk worden de raadsels in het trappenhuis opgelost en zal de televisie-uitzending over Tom vooral zijn zoon David doen verbazen.

Een prikkelende roman voor wie een buitengewone sensatie belieft.

Frederik Baas – De druppel. Een burenruzie leidt tot waanzin. ISBN 978-90-263-4869-3, 256 pagina’s, € 21,99, Amsterdam: Ambo | Anthos Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.