Mazzelaar

Wraak zonder einde

Gefrustreerde ambtenaar rekent met iedereen af die hem iets tekort heeft gedaan.

Alles draait in deze thriller om een gefrustreerde en gepeste ambtenaar. Ook zijn jeugd was al rampzalig, daarom begint hij met zijn ouders als het gaat om wraaknemingen. We kunnen zijn handelingen meemaken omdat hij zelf de verteller is. Zijn voorgenomen acties en zijn motieven maakt hij duidelijk in brieven aan een psycholoog. Deze doet van alles om achter de identiteit van de brievenschrijver te komen, maar dat lukt niet.

Een andere hoofdpersoon en verteller is inspecteur Delcroix. Hij is met onbetaald verlof. Wel heeft hij de opdracht aanvaard de vermiste dochter van een bevriend persoon op te sporen. Hij wordt in zijn speurtocht geconfronteerd met iemand die zeer geraffineerd en ook heel wreed te werk gaat. Er ontwikkelt zich een soort duel tussen de twee hoofdpersonen. Het verhaal begint in Vlaanderen en eindigt in Spanje.

Auteur

Benny Baudewyns (1958) is een Vlaams auteur. Zijn beroep is begrafenisondernemer. Over dit beroep schreef hij het non-fictieboek De een zijn dood …Het leven van een begrafenisondernemer. Baudewyns is ook de schrijver van vele toneelstukken, vooral blijspelen. Ze zijn geschreven voor lokale amateurtoneelgezelschappen waar hij zelf regisseert en acteert. Zijn serieuzere schrijfwerk bestaat uit het vervaardigen van thrillers. Voor De Emerson-Locomotief ontving hij de Diamanten Kogel voor het beste spannende Nederlandstalige boek uit Vlaanderen en De Antarctica Theorie werd genomineerd voor de Gouden Strop. Ook Het Tati-syndroom trok veel lezers.

Deze thriller is een ouderwetse speurdersdetective. Onze politieman heeft oog voor de kleinste details en gaat net zo lang door met zijn speurwerk tot hij een foutje ontdekt bij de verdachte. Hij leeft zich geheel in in de persoonlijkheid van de boef. Ook zijn intuïtie speelt een grote rol. Inspecteur Delcroix voldoet geheel aan dit profiel. Klassiek is ook dat de politiechef geen waarde hecht aan intuïtie, het gaat alleen om feiten. De chef heeft ook weinig geduld, de zaak moet snel rond zijn. Delcroix heeft hier genoeg van en is met onbetaald verlof gegaan.

Het mooie van deze thriller is dat we niet alleen te maken hebben met een slimme speurder, maar dat ook de ‘boef’ buitengewoon intelligent te werk gaat. Ogenschijnlijk houdt hij met alles rekening. Hij heeft verschillende adressen, vermomt zich heel geraffineerd en vernuftig. Hij is rijk door een erfenis, geld interesseert hem niet, het gaat alleen om wraak. Wraak op iedereen die hem op de een of andere manier heeft dwarsgezeten. Als lezer leven we met hem mee. Stuitend is zijn hardheid. Zijn wraakzucht is zo groot dat ook onschuldige mensen moeten sterven als het zo uitkomt.

Een uitzonderlijk goede thriller met een heel knap opgebouwde plot. Vlot geschreven en van begin tot het eind heel spannend.

Benny Baudewyns – Mazzelaar. ISBN 978-94-6001-852-7, 384 pagina’s, € 22,50. Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.