Het leugenachtige leven van volwassenen

Het leven van een pubermeisje in Napels

Het leven van de dertienjarige Giovanna, dochter van welgestelde en intellectuele ouders, krijgt een grote wending wanneer ze haar familie leert kennen.

Giovanna (Gianni) woont in de wijk Vomero, een van de betere wijken van Napels. Haar geleerde vader is van eenvoudige afkomst en heeft volledig afstand genomen van zijn familie. Soms spreekt hij met afschuw over zijn zuster Vittoria.

In een gesprek met zijn vrouw vergelijkt hij Giovanna met Vittoria: ze gaat steeds meer op haar lijken. Giovanna hoort dat. Vittoria wordt steeds afgeschilderd als een heks die ook nog lelijk is. Gianni wil per se die tante ontmoeten. De ontmoeting verandert in vele opzichten haar leven. Er ontstaat een haat-liefdeverhouding met tante. Zij brengt haar in aanraking met een nieuwe wereld. Ze ontmoet familieleden en kennissen van Vittoria. Ook krijgt ze een andere kijk op haar ouders.

Auteur

De schrijfster gebruikt als pseudoniem de naam Elena Ferrante (1943). Wie er schuil gaat achter deze naam is nog steeds een mysterie. Zij is een zeer succesvolle schrijfster en schreef al tien romans. Ze debuteerde met L’Amore molesto (Kwellende liefde). In 2011 schreef zij haar eerste ‘Napolitaanse roman’ L’Amica geniale (De geniale vriendin). Van de hele reeks (vier boeken) wordt op dit moment de tweede televisieserie uitgezonden. Het leugenachtige leven van volwassenen speelt zich wederom in Napels af Ook in dit boek komen thema’s voor als vriendschap tussen vrouwen, moederschap en het vraagstuk rondom sociale klasse.

Het is een ik-roman. Alles wordt verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersoon Gianni. We krijgen een diep inzicht in het karakter van dit pubermeisje. Ze is vooral onzeker over haar uiterlijk. Jongens vinden haar aantrekkelijk, met name vanwege haar omvangrijke boezem. Zelf vindt ze dat ze lelijk is.

Ze is bijzonder intelligent. Op het gymnasium haalt ze hoge cijfers, maar de leraren vindt ze saai en dom. Ze leest liever boeken van eigen keuze. Zo leest ze de vier evangeliën uit de Bijbel. Ze is teleurgesteld hierover en heeft een vernietigend oordeel over God en Jezus. Met Roberto heeft ze diepgaande gesprekken over dit onderwerp. Ze is heimelijk verliefd op Roberto, maar helaas is hij al verloofd met haar beeldschone vriendin Giuliana. Boeiend is de ontwikkeling van haar oordeel over haar ouders. Van hoogachting en respect verandert dit in minachting, vooral wat betreft haar vader.

Een fascinerend gedeelte is de ontmoeting van Gianni met haar tante Vittoria. Deze blijkt helemaal niet lelijk, maar juist beeldschoon te zijn. Gianni wordt overladen met knuffels, maar tante is ook heel fel en houdt hele tirades over haar ouders. Zij hebben volgens Vittoria allemaal leugens over haar verteld. Wie moet Gianni geloven?

Een heftig verhaal gaat over de minnaar van Vittoria. Ze had een onstuimige verhouding met de getrouwde politieman Enzo. Ze vertelt Gianni heel gedetailleerd van de vrijpartijen met hem. Hij was getrouwd en had drie kinderen. Hij stierf al vrij jong. Na zijn dood ontstond een vriendschap van de weduwe met Vittoria. Vittoria neemt Gianni mee naar dit gezin. Zij raakt bevriend met de drie kinderen, vooral met de mooie Giuliana. Tante neemt haar ook mee naar de kerk. Daar vinden interessante discussies plaats.

Een belangrijke rol speelt een armbandje. Het was ooit in bezit van de grootmoeder van Gianni. Tante Vittoria zou het ooit aan Gianni geschonken hebben. Ze vraagt aan Gianni of ze het heeft gekregen, maar haar ouders zeggen van niets te weten. Het armbandje komt toch tevoorschijn. Het bandje verandert voortdurend van eigenaar, ook Gianni heeft het armbandje kort in haar bezit. Steeds gebeurt er iets belangrijks. Een knappe compositorische truc.

Ferrante schreef een nieuw boek waar de talloze fans al lang naar uitkeken. Welnu, zij zullen zeker niet teleurgesteld zijn, want wederom produceerde zij een meesterlijke roman. Het is een echte pageturner die je niet gauw weglegt. Als lezer word je ondergedompeld in de gedachtewereld van een heel bijzonder pubermeisje. De andere personages zijn ook haarscherp gekarakteriseerd. Vooral de grillige, volkse tante Vittoria met haar platte dialect komt heel goed uit de verf.

Het lezen van deze roman is een ervaring die je bijblijft.

Elena Ferrante – Het leugenachtige leven van volwassenen. Vertaald uit het Italiaans (La vita bugiarda degli adulti) door Miriam Bunnik en Mara Schepers. ISBN 978-90-2845-079-0, 352 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fictie. Bookmark de permalink.