2020 Kamp Alpha De pest meester

Op de vlucht voor de overheid

Nederland wordt geteisterd door een mysterieuze bacteriële infectie. De overheid neemt een vergaande maatregel.

Volgens wetenschappers is de ziekte een mutatie van de pest. Zich ontwikkelend als een pandemie, was het virus uitgebroken in China. Een paar jaar daarvoor was het overigens al in Madagaskar opgedoken. Het had nu Nederland in een ijzeren greep.

De feiten waren duidelijk. Alle diersoorten konden de afschuwelijke ziekte overbrengen, maar met name mensen met huisdieren waren besmet geraakt. Inmiddels werden duizenden slachtoffers in quarantaine gehouden en waren 700 mensen overleden. Vooral ouderen met een slechte gezondheid.

De overheid nam steeds strengere maatregelen. Om het houden van huisdieren te ontmoedigen moesten hun baasjes en bazinnetjes een mondkapje en handschoenen dragen. Diervoeding werd uit de handel gehaald, waardoor de betreffende schappen in de winkels leeg raakten. Ook werd vlees en zuivel gerantsoeneerd. Eieren waren niet meer te krijgen. Er werden volop plannen gemaakt om vee preventief te ruimen. Dierentuinen en kinderboerderijen waren inmiddels gesloten. Het was het wachten op een nog strenger voorschrift dat liefhebbers van huisdieren deed sidderen.

In maart 2020 werd verordonneerd dat een ieder die dat betrof zijn of haar honden, katten of andere gezelschapsdieren moest inleveren. Alle huisdieren werden vervolgens afgemaakt. In een officiële bekendmaking stond als afsluiting te lezen: Vermoed u dat vrienden, familie of buren een huisdier houden? Bent u bang dat u en uw geliefden gevaar lopen? Meld het dan! Voor elk aangegeven dier wordt een beloning uitgereikt. Samen staan we sterk.

Auteur

Suzanna Esther (1966) is columniste en schrijfster van de novelle Wervelstof en de roman De stem.

Kamp Alpha is een griezelig actuele roman die gedeeltelijk al in 2018 als kort verhaal het licht zag. Hoewel de fictie onmiskenbaar is kost het thans geen enkele moeite dit boek tegen het licht van de huidige corona-pandemie te houden en de gelijkenissen op te merken.

 

 

Centraal staat een botsing tussen overheidsmaatregelen voor het gemeenschappelijk welzijn en de persoonlijke belangen van individuen en groepen die daarmee strijdig zijn. Zo maken we kennis met enkele hartstochtelijke dierenliefhebbers die er niet over piekeren hun geliefde huisdier naar de slachtbank te brengen. Terwijl speciale opsporingsploegen op zoek zijn naar huisdieren en er niet voor terugschrikken ware razzia’s te houden duiken zij met hun huisdier onder. Vaak krijgen ze hulp van familie of vrienden die deze onderduik faciliteren. Het duurt niet lang of er wordt een organisatie opgezet die eigenaars van huisdieren helpt te ontvluchten naar zogenaamde ‘veilige gebieden’.

Arjen Verlinden met zijn hond en Lisette Jaring, die als huisgenoot een fret heeft, vinden elkaar in het verzet tegen de overheid en besluiten zich te laten evacueren naar zo’n ‘veilig gebied’. Dan zal echter pas blijken in hoeverre de liefde voor hun dier uitgaat boven het persoonlijk eigenbelang.

Dit boek leest in het bijzonder erg gemakkelijk omdat elke lezer zich door de huidige pandemie probleemloos zal inleven. Dit zal beslist ook gelden voor jongere lezers.

Kamp Alpha is daarom mede erg geschikt als vertrekpunt in vormings- en onderwijssituaties.

Suzanna Esther2020 Kamp Alpha. De pest meester. ISBN 978-90-903-3173-7, 270 pagina’s, € 19,99. Vijfhuizen: Poseidon Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Ziekte. Bookmark de permalink.