Bloed uit steen

Engel der wrake

In Noorwegen bleef men na 1945 achter met uit nazi’s en gewillige Noorse vrouwen geboren zogenaamd zuivere Arische kinderen. Onschuldig aan hun dubieuze geboorte betaalden zij hiervoor een soms schandelijke prijs.

Hoofdpersoon is Wolfsangel. Hij is geobsedeerd door het lot van Eirik, zoon van de beruchte SS’er Reinhard en de Noorse Anna. Hellmuth Reinhard was van 1942 tot 1945 hoofd van de Gestapo in Noorwegen en verantwoordelijk voor de deportatie van minstens 532 Noorse joden. Eirik was een product van het Noorse Lebensborn-project, het grootste rasverbeteringsproject van de nazi’s. Het zou in Noorwegen in totaal om meer dan 10.000 kinderen gaan.

Als de oorlog voorbij is wordt het leven van Eirik tot een hel gemaakt. Hij wordt gepest, mishandeld en moet toezien hoe ze zijn zusje onder het ijs laten verdrinken. Wanneer ook Eirik van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn keert zijn vrouw Marianne terug naar haar geboortedorp Urk.

In Noorwegen duikt dan Wolfsangel op. Hij is bekend met de vernederingen en mishandelingen die Eirik moest doorstaan en besluit wraak te nemen. Hiervoor kiest hij de drie in zijn ogen grootste boosdoeners uit.

Wolfsangel is mercenaire, een huursoldaat, die vooral in Afrika een harde militaire opleiding heeft gehad en ervaring in meedogenloze oorlogsvoering heeft opgedaan. Hij keert speciaal voor zijn hartstochtelijk doel om Eirik te wreken terug naar Noorwegen.

Zijn drie slachtoffers kidnapt hij eerst en doodt hen pas nadat ze een volledig schriftelijke bekentenis hebben afgelegd. Daarna balsemt en verbergt hij ze. Zijn bedoeling is op een goed moment te onthullen waar de lijken met hun bekentenissen zijn te vinden om zo de Noorse bevolking duidelijk te maken hoeveel onrecht ze de kinderen van het Lebensborn-project hebben aangedaan.

Alle handelingen van Wolfsangel gaan gepaard met gevaar en geweld. Het beperkt zich niet tot Noorwegen. Verder maken we kennis met het werk van zijn werk als huursoldaat die goed betaalde, maar gevaarlijkste karweitjes in Afrika moet opknappen.

Bij dit alles vreet één gedachte Wolfsangel bijna dagelijks op. Zou Eirik nog leven? Zijn diepste wens is hem op te sporen. Daarvoor reist hij ook naar Urk waar Eiriks vrouw Marianne in betrekkelijk rust haar leven slijt. Zal hij daar meer aan de weet komen?.

Auteur

Bram Verhoeff (1959) is een Vlaams schrijver uit Hasselt die tien jaar aan dit boek heeft gewerkt en de nodige research in Noorwegen heeft verricht. En ook in Urk, zo wordt duidelijk.

 

 

 

Het is een doorwrochte combinatie van een thriller en een historische roman. Hoewel er heel veel gebeurt en flink wat personages langskomen is het een buitengewoon spannend en aanstekelijk geschreven verhaal geworden. De spanningsboog wordt goed volgehouden en de schrijver verrast voortdurend met pittige en onverwachte acties die niet te versmaden zijn.  Aanvankelijk komen bij de eerste scenes op Urk wat kriebelige reminiscenties aan het boek Engelandvaarders van K. Norel naar boven, maar dat is gelukkig maar tijdelijk.

Hulde dat men bij het lezen voortdurend voldoende energie krijgt om uiteindelijk alle mysteries opgelost te zien. Gewoon aan dit boek beginnen. U mag vertrouwen hebben in een spannend plot zonder losse eindjes.

Bram Verhoeff – Bloed uit steen. ISBN 978-94-927-1920-1, 413 pagina’s, € 20,95, Oosterhout: Uitgeverij Keytree 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.