Sneeuwklokjes 2020

Zigzag bloemetjespracht

Bloemen als de liefjes van de aarde.

Onweerstaanbaar zijn ze, sneeuwklokjes. Strijk en zet geven ze na winterse tijden het allereerste teken dat het lente moet worden. Moet ja, want deze kleine dwingelanden voelen zich niet te goed om dwars door de laatste sneeuw heen hun eerste sprieten te steken. Vandaar ook hun naam waarschijnlijk en vandaar ook dat iedereen ze, wachtend op de eerste zonnestralen, zo’n warm hart toedraagt.

 

Auteur

Ed Ubels (1945) studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag en de AKB Minerva in Groningen schilderen en grafiek. In de jaren negentig studeerde hij Multimedia in New York en Londen. Hij was onder meer jaren docent Beeldend Computergebruik aan de Academie  Minerva en het Mohr Instituut in Groningen. Hij exposeert onder meer in het Møhlmann Museum Appingedam en is naast zijn werk als beeldend kunstenaar actief als freelance docent Digitale Fotografie.

Ubels heeft zijn voorliefde voor deze lentebodes op wel heel bijzondere wijze tot uiting gebracht. Hij fotografeerde sneeuwklokjes en de bolletjes daaronder, schreef in weinig woorden op hoe ze tot bloeiende weelde komen en maakte daar een boekje van. Geen doorsnee boekje, maar een ‘leporello’. Deze naam ontleent hij aan Leporello, de knecht van Don Giovanni die de namen van de minnaressen van zijn heer in een boekje bijhield. Wanneer de opera Don Giovanni werd uitgevoerd benadrukte de knecht in de richting van het publiek de lengte van deze ‘liefdeslijst’ met een lang, zigzag-gevouwen stuk papier.

Ubels maakte een sneeuwklokjes-leporello, een harmonicaboekje vol bloemetjes. Hij drukte er honderd af op fine-art papier. De omslag is van Japans Kozo-papier uit de bast van de moerbeiboom. De boekjes zijn genummerd en gesigneerd en dragen een preegstempel (kleurloos reliëfstempel).

De ‘Sneeuwklokjes 2020’ is met honderd exemplaren een uitzondering. Zijn andere leporello’s: ‘Amelandse kauwtjes november 2019’, en ’17 November 2019’(een boekje over de drieteenstrandloper aan zee) zijn gemaakt in een oplage van vijf en die zijn op één exemplaar na uitverkocht. Van de honderd Sneeuwklokjes zijn er nog 77 te koop.

Vergis u niet. Een boekje van dit formaat zult u niet gauw in Leeskost.nl aantreffen. Niet alleen omdat het zo uniek is, maar ook vanwege de maat 3,5 x 4,5 cm. En: het boekje heeft geen ISBN-nummer. U bestelt het bij de kunstenaar.

Ed UbelsSneeuwklokjes 2020. Leporello genummerd en gesigneerd. €15,00 plus €5,00  verzendkosten. Uitgave: kaartenboek@edubels.nl.

Dit bericht is geplaatst in Diversen, Kunst. Bookmark de permalink.