Het geheim van Belmonte

Lang verborgen gebeurtenissen onthuld

Simona erft van haar oma een huis in Italië. Beetje bij beetje komt ze steeds meer te weten over het leven van haar grootmoeder.

Als Simona, landschapsarchitecte uit de streek Allgäu in Zuid-Duitsland, door haar baas wordt ontslagen en bovendien midden op de markt door de buurvrouw van haar grootmoeder Franca wordt opgebeld, weet ze niet wat ze met haar leven aan moet. Oma is plotseling overleden. Simona is door haar opgevoed, want haar moeder Marina heeft het behoorlijk af laten weten. En zou ze werkelijk met Sebastian, met wie ze samenwoont, willen trouwen en als echtgenote en moeder haar leven willen slijten?

Er zit niets anders op dan haar moeder na jaren op te bellen. Wanneer ze samen bij de notaris zitten deelt deze hun mee dat Marina Franca’s huis erft en voor Simona zijn de waardepapieren en het contante vermogen. Maar ook, onder voorwaarden, het onroerend goed in de Italiaanse Marken. Heel strenge voorwaarden zijn het niet; het is meer een verzoek om eens een paar weken op de Farinahoeve in het dorpje Belmonte door te brengen en bovenal oma’s as mee naar Italië te nemen om daar te verstrooien.

Met de as in een mand naast haar rijdt Simona in haar Twingo over de Brennerpas. Zo nonna. Nu ben je weer in Italië. Met haar grootouders is ze wel op vakantie in Italië geweest, maar altijd in het noorden, nooit naar het huis in Belmonte. Pas nu vraagt ze zich af waarom eigenlijk niet. Ze weet dat haar oma daar opgegroeid is. Evenals Simona wist Franca niet wie haar vader was. Door haar beide grootvaders werd ze altijd ‘de bastaard’ genoemd. Haar moeder Teresa verdween toen zij een jaar of zes was. Vanaf die tijd werd ze opgenomen in het gezin van Salvatore en Marta, de beste vriendin van Teresa.

Auteur

Antonia Riepp (1960) is het pseudoniem van Susanne Mischke. Ze schrijft al meer dan twintig jaar thrillers waarvoor ze diverse onderscheidingen heeft ontvangen. Veel van haar boeken zijn in verschillende talen vertaald. Dit is haar eerste historische roman, een familiesage onder dit pseudoniem. Ze woont en werkt in Allgäu.

 

 

 

Het huis, dat onderaan het dorp ligt, heeft Sabina snel gevonden. Maar er is iets merkwaardigs en tegenstrijdigs aan. In sommige vertrekken herkent ze wel Franca’s stijl, maar bijvoorbeeld de minimalistische badkamer staat in schril contrast daarmee. Ze slaapt de eerste nacht prima en de volgende ochtend gaat ze het dorp in om boodschappen te doen. Haar komst gaat als een lopend vuurtje door het dorp. ’s Middags krijgt ze bezoek: Marta, haar dochter Irma, haar kleindochter Giovanna en haar achterkleindochter Flavia. Het voelt als haar grote Italiaanse familie.

Dan ontvangt Simona met tussenpozen cassettebandjes, ingesproken door oma Franca, in haar brievenbus. Langzaam maar zeker wordt haar uit de doeken gedaan hoe de jeugd van Franca is verlopen, hoe ze in Duitsland is terechtgekomen en wat haar in haar verdere leven is overkomen. Maar de onthulling van het grootste geheim, het geheim van Belmonte, wordt gedaan door de oude Marta.

Deze roman neemt je door de decennia heen, vanaf de Tweede Wereldoorlog tot het heden, in afwisselende hoofdstukken mee in de geschiedenis van het verarmde midden van Italië. Maar aan de hand van deze familiegeschiedenis krijg je ook de schoonheid van het landschap te zien.

Een heerlijk boek voor onder de parasol in de tuin, op het balkon of op het strand.

Antonia Riepp – Het geheim van Belmonte (vertaald uit het Duits Belmonte: Eine deutsch-italienische Familiensaga door Sylvia Wevers). ISBN 978-90-443-5525-3, 446 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.