Het beste uit onszelf

Gecompliceerde familierelatie

Als stand-upcomedian Lewis Ferell tijdens een optreden een glimp opvangt van zijn acht jaar geleden verdwenen dochter zet hij alles op alles om op haar terug te vinden.

Mensen aan het lachen maken lukt Lewis Ferell nauwelijks meer. En wat valt er ook te lachen in het leven? Zijn huwelijk met Samantha is mislukt, zijn zoon Alexander is miljonair en zijn dochter Amy heeft de benen genomen. Verslaafd aan internet, drank en pizza slijt hij in een krot in New York zijn armzalige bestaan met zijn al even gedeprimeerde kat Robin Williams

Als hij op een avond zijn dochter tussen het publiek ziet staan laat hij de boel de boel en gaat hij haar achterna. De vadsige Lewis houdt de achtervolging door The Big Apple nauwelijks vol, maar opgeven doet hij niet. Hij daalt zelfs af in de metrotunnels waar een zwerver hem helpt contact te leggen met Amy. In het duister spreekt de vriendelijke bedelaar hem moed in: Je moet samen met haar leren zien in het donker, Lewis. Alleen dan komen jullie ooit, misschien, als jullie geluk hebben, weer uit bij het licht.

Auteur

Michael Bijnens (Genk, 1990) groeide op als zoon van een Antwerpse prostituee. Hij studeerde af aan de Brusselse theaterschool RITS en maakte snel naam als toneelschrijver. Zijn debuutroman Cinderella, over een jongen die een bordeel opent en de pooier van zijn moeder wordt, werd in 2015 meer dan goed ontvangen.

 

 

Maar iedere keer als Lewis dichter bij haar komt neemt zijn dochter weer de benen. Eindelijk zou dan de ruimte ontstaan waarin ik een begin kon maken van een poging Amy te begrijpen. Het tegenovergestelde gebeurde. Amy had al die tijd al van mij kunnen vluchten. Nu pas werd duidelijk waarom ze mij had toegestaan om haar telkens net in te halen. Ze wilde mij de kans geven om het helemaal zelf te verprutsen.

En in verprutsen is Lewis een meester. De gesprekken met haar lopen steevast op ruzie uit. Ten einde raad belt hij regelmatig zijn ex Samantha, meestal ’s nachts en in beschonken toestand. Hoe meer Lewis tegen haar tekeer gaat, hoe koeler zij reageert. Hij haat dat serpent. Nee, hij houdt van haar. En zou haar het liefst nog een keer nemen.

Ook bij zijn arrogante zoon vindt hij geen gehoor om de suïcidale Amy te helpen. Zijn frustratie wordt nog groter als blijkt dat zij plotseling gaat werken voor het miljoenenbedrijf van Samantha. Ogenschijnlijk heeft ze haar draai gevonden in deze mindfullness business. Maar niets is wat het lijkt.

Lewis weet dat hij moet loslaten, maar hij kan het niet. Wat is er toch misgegaan in het leven van Amy? En vooral, in zijn eigen leven? Terwijl het de anderen voor de wind lijkt te gaan neemt hij een drastische beslissing.

Aantrekken en afstoten, Bijnens heeft dit proces prachtig verwoord. De confrontaties tussen Lewis en zijn gezinsleden, geleid door jarenlange frustraties, zijn weliswaar soms keihard maar door de pen van deze bijzondere Vlaamse schrijver meer dan goed te hebben. Een rauwe maar bloedmooie roman die nog lang blijft nadenderen.

Michael Bijnens – Het beste uit onszelf. ISBN 978 94 929 2846 7, 246 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.