De orchideeëntuin

Twee families, voor altijd verbonden door diep verborgen geheimen

Als Julia, verteerd door verdriet, terugkeert naar het gebied waar ze is opgegroeid, komt niet alleen haar eigen leven in een ander licht te staan.

Julia is heel gelukkig: ze is getrouwd met de mooiste en meest talentvolle man, heeft een schat van een kind en een carrière als wereldberoemde concertpianiste. Maar net als ze het daverende applaus na een optreden in ontvangst heeft genomen, krijgt ze het vreselijke bericht dat haar man en kind bij een auto-ongeluk in Frankrijk om het leven zijn gekomen.

Ze trekt zich terug in het kleine, vochtige huisje waar haar opa Bill en oma Elsie vroeger woonden. Haar zuster Alicia maakt zich grote zorgen om Julia en probeert haar met alle macht uit haar zelfverkozen isolement te halen. Als de verjaardag van hun vader nadert haalt Alicia haar op om naar een cadeau te zoeken bij een inboedelveiling op het landgoed Wharton Park.

Als kind is Julia daar ooit binnen geweest om een door haar opa gekweekte orchidee aan de toenmalige eigenaresse, Lady Olivia Crawford, te geven. Bij die gelegenheid ontmoet ze Kit, de neef van Olivia. Hij haalt haar over voor hem een stuk op de grote vleugel te spelen. Ze wordt echter abrupt in haar spel gestoord door een woedend kijkende Lady Crawford. Na haar de orchidee gegeven te hebben weet ze niet hoe snel ze moet wegkomen.

Op de veiling koopt ze een oud kinderboek en een envelop met aquarellen waarop orchideeën staan afgebeeld. Daarna kan ze zich niet bedwingen en gaat op zoek naar de salon waar de vleugel stond. Daar ontmoet ze Kit weer, die na het overlijden van zijn tante eigenaar is. Het landgoed moet echter verkocht worden, omdat hij de middelen niet heeft om het verwaarloosde pand weer tot bloei te laten komen. De huisjes waar vroeger het personeel woonde laat hij echter opknappen om er zelf te gaan wonen. Bij de verbouwing wordt een dagboek gevonden.

Auteur

Lucinda Riley (1968) werd geboren in Ierland en begon haar carrière als actrice. Toen ze een ernstige ziekte kreeg is ze gaan schrijven. Haar eerste zeven boeken zijn uitgebracht onder de naam Lucinda Edmonds. Met de reeks De zeven zussen boekt ze wereldwijd succes. Met haar man en vijf kinderen woont ze afwisselend in Engeland en in Frankrijk.

 

 

Op aandringen van Alicia zet Julia zich ertoe haar oma Elsie op te zoeken die ze jaren niet gezien heeft. Het dagboek neemt ze mee omdat ze denkt dat het van opa Bill is. Maar oma helpt haar uit de droom; het is geschreven door Harry die getrouwd is geweest met Olivia. Elsie was haar kamermeisje toen Olivia als jong meisje met haar welgestelde ouders een bezoek bracht aan Wharton Park. Ook in die tijd, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, had de familie niet genoeg geld om het leven te leiden dat bij zo’n groot huis hoort, dus een huwelijk bracht uitkomst. Harry moet echter het leger in en wordt gestationeerd in het Verre Oosten, samen met een nog jonge Bill.

Beiden worden door de Japanners jarenlang als krijgsgevangenen in de Changi-gevangenis in Singapore opgesloten. Na de bevrijding gaat Bill zo snel mogelijk terug naar huis, maar Harry is er mentaal slecht aan toe en blijft nog een tijdje in die contreien. Zijn wederwaardigheden aldaar beschrijft hij in zijn dagboek. Bij thuiskomst zoekt hij Bill op en maakt hem deelgenoot van een geheim. Ook Elsie is daarvan op de hoogte.

Julia en Kit kunnen het steeds beter met elkaar vinden en het komt ervan dat Julia terugkeert naar Frankrijk om het prachtige huis, waar ze met haar man en zoontje woonde, te verkopen. Tijdens haar verblijf daar wacht haar echter een enorme schok, waardoor ze de relatie met Kit moet stoppen. Ze besluit naar Thailand te vertrekken om de in het dagboek vermelde mensen te zoeken. Daar vindt ze het laatste stukje van de puzzel die haar zo lang heeft beziggehouden.

Het verhaal speelt zich af in drie tijdsperioden: de huidige, de jeugd van Julia en de tijd rond de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn door de auteur ingenieus met elkaar verbonden. De lezer moet wel kunnen schakelen als er weer een ander stuk van het verhaal wordt gestart; zo ga je helemaal in de delen op. Zoals je van haar gewend bent, sleept de schrijver je mee in de lotgevallen van de twee families die uiteindelijk, ondanks alle verschillen, verbonden blijken te zijn.

Lucinda Riley – De orchideeëntuin. (Eerder verschenen als Terug naar Wharton Park). Vertaald uit het Engels (Hothouse Power) door Ans van der Graaff. ISBN 978-94-0161-281-4, 492 pagina’s, € 21,99. Haarlem: Xander Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.