Salomonsoordeel

Misdaadjournalist zoekt ontvoerd kind

Tijdens een dagje strand wordt de anderhalf jarige Marit ontvoerd. Na vijf jaar moet een tv-programma met een misdaadjournalist uitkomst bieden.

Sanne en David Soesterberg gaan met hun dochtertje Marit naar het strand. Als David even wat gaat kopen en Sanne een ogenblik niet oplet, is Marit ineens verdwenen. Al gauw is de conclusie dat ze door iemand is meegenomen. Alle speurwerk van de politie blijft zonder resultaat. Na vijf jaar ondernemen ze een laatste poging. Ze wenden zich tot misdaadjournalist Eric de Winter. Een tv-uitzending leidt tot vele tips. Eén ervan verwijst naar een klooster in Wallonië.

Auteur

Martyn Van Beek (1975) was eerst verkeersvlieger, maar maakte een carriereswitch en werd thrillerschrijver. Hij schreef drie thrillers: Het verraad van Bali, De strijders van Taab en De visser van Hoi An.

 

Dit is van begin tot eind een spannende thriller. Alle stappen leveren spanning op. Het is wel zo dat de eerste stap wat snel gaat. De medewerkers van Eric de Winter hebben vrij snel gevonden waar het meisje nu woont. Dat had iets spannender gekund.

Goed in beeld gebracht is de werkwijze van de misdaadjournalisten die spannende televisie willen maken en soms verregaande methodes gebruiken. Eén van de hoofdpersonen is Ayse die werkt voor Eric de Winter. Ze is wel sympathiek en voorzichtig en ze gaat heel vriendschappelijk om met de ouders. Mat haar baas ligt ze voortdurend overhoop.

Het echtpaar Sanne en David Soesterberg wordt heel goed beschreven, vooral Sanne. De schrijver toont hier een groot inlevingsvermogen. Hun emoties zijn heel levensecht verwoord. Maar ook de ontwikkeling in het huwelijk, het uit elkaar groeien is heel realistisch beschreven.

Het boek is heel degelijk want alle procedures en functionarissen die zich met de zaak bemoeien worden correct meegenomen, evenals de verschillende wetgeving in Nederland en België. We hebben nu eens niet te maken met een thriller vol moord en doodslag, maar toch is er spanning genoeg. Wel zou ik zelf voor een ander slot gekozen hebben, dat is wat mij betreft tamelijk onbevredigend.

Een geweldige thriller die van begin tot het einde boeit.

Martyn van Beek – Salomonsoordeel. ISBN 978-90-8660-402-9, 313 pagina’s, € 19,95. Arnhem: Uitgeverij Ellessy 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.