Maji – Tot de laatste druppel

Ultieme poging de wereld te redden

Zeer omvangrijke thriller over ontvoeringen, aanslagen en moorden, maar ook over mensen die de wereld willen redden van de klimaatverandering en de onrechtvaardige verschillen tussen arm en rijk.

De roman begint behoorlijk gewelddadig. De ontvoerde Rob Kersten ligt gewond op een betonnen vloer naast zijn rolstoel en kan niet overeind komen. Zijn broer Jack wordt  benaderd door de ontvoerders. Ook de Zwitserse Mark is al twee jaar verdwenen. Zijn vriendin Rachel wordt ook benaderd, het gaat om dezelfde ontvoerders als die van Rob.

Samen gaan ze naar Kenia om daar zaken uit te zoeken over onregelmatigheden bij de watervoorziening in dat land. Als ze hun taak hebben vervuld zullen ze verenigd worden met Rob en Mark. Er blijkt echter wereldwijd nog veel meer aan de hand te zijn. Het bloedstollende einde is een ware apotheose.

Auteur

Hans Seur (1957) heeft meer dan de helft van zijn leven in Afrika gewoond. Hij studeerde in Wageningen een werkte als consultant voor diverse ingenieursbureaus, waterbedrijven en overheden. Na tien jaar Kenia leeft hij nu in Kampala (Oeganda). Hij werkte twee jaar aan deze roman en gebruikte hiervoor talrijke bronnen, onder andere over milieu en klimaatsverandering, water en watervoorziening, Kenia, ’s-Hertogenbosch en Jeroen Bosch, steden en sloppenwijken, terrorisme, ontwikkelingssamenwerking, globalisering en corruptie. Het overzicht van de geraadpleegde literatuur beslaat vijf bladzijden.

 

De roman speelt op talrijke locaties. John en Jack zijn Amerikanen die wonen in Gunnison, Colorado. Rachel woont in Zwitserland. Jack en Rachel treffen elkaar in Den Bosch en samen reizen ze naar Parijs en daarna naar Kenia. Verreweg het grootste deel speelt zich af in de slums (sloppenwijken) van Nairobi. Ze onderzoeken daar de watervoorziening: er is grote nood door de droogte en het watertekort. Veel aandacht wordt besteed aan de grote problemen van Afrika en de actuele wereldproblemen. Ze worden geconfronteerd met terreur en komen in levensgevaarlijke omstandigheden door aanslagen en opstanden.

Geweld speelt in dit boek een grote rol. Dit is soms wat vreemd omdat het achter de schermen gaat om mensen met humanitaire doeleinden, maar tegelijkertijd schuwen ze het geweld niet. Er gebeuren soms gruwelijke dingen. Dit het had wel een tandje minder gekund.

Gelukkig kent het boek ook vreedzame, sfeervolle gedeeltes. Een groot hoofdstuk gaat over de broers in hun geboortestreek Colorado. Ze bestuderen vogels. Er is sprake van fraaie natuurbeschrijvingen. Bijzonder is ook het bezoek van Jack en Rachel aan de Jeroen Bosch tentoonstelling. Onduidelijk is wat het verband is van de tentoonstelling met de thematiek van deze thriller. Bosch is er een beetje bijgesleept.

De omvang van 712 pagina’s met kleine letters is wel erg veel tekst. De schrijver wilde veel actuele problemen beschrijven Hij doet dat heel gedegen en bevlogen. Bijvoorbeeld over ontwikkelingshulp in het huidige Kenia. Als er geld ter beschikking komt voor een waterprogramma gaan meteen op alle niveaus alarmbelletjes af. Eindelijk mijn nieuwe dienstauto, dat nieuwe huis, die baan voor m’n maîtresse of voor mijn domme luie neefje. Corrupte profiteurs hebben de macht. De beschrijving van deze gang van zaken is wel heel sterk, het is echt een beschrijving van binnenuit, van een auteur met eigen ervaring.

Dit is een heel bijzondere thriller, spannend en zeer interessant.

Han Seur – Maji – Tot de laatste druppel. ISBN 978-94-6365-209-4, 712 pagina’s, € 27,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.