De vlinderkamer

Familielandgoed geeft eindelijk zijn geheim prijs

Het levensverhaal van een wetenschapper die, ondanks grote tegenslagen in het leven, de positiviteit weet te bewaren.

Vol verlangen kijkt de zevenjarige Posy uit naar de terugkomst van haar vader uit de oorlog. Ze wil weer met hem de planten verzorgen die in de grote tuin van het prachtige landgoed Admiral House in Suffolk staan en vlinders voor hem vangen. Hij belooft haar dat hij deze vrijlaat zodra hij ze bestudeerd en nagetekend heeft in de folly, waar hij zijn werkruimte heeft. Deze ruimte doet hij altijd op slot.

Als de kersttijd aanbreekt en vader nog niet is teruggekeerd wordt Posy samen met de hulp Daisy door haar Franse moeder naar haar grootmoeder in Cornwall gestuurd. Zelf brengt moeder de kerstdagen met vrienden in Londen door. Vlak voor het vertrek legt Daisy in alle vierentwintig vertrekken lakens over de meubels. Ook in de folly is ze bezig en ze vergeet de deur op slot te doen. Wanneer Posy haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, krijgt ze een grote schok: aan de muren hangen lijsten met aan spelden geprikte vlinders. Z zijn dood! Ze zijn dood! Ze zijn dood! Hoe heeft hij zo tegen me kunnen liegen?

Hoewel Posy erg tegen de kerstdagen had opgezien heeft ze het toch erg naar haar zin. Het heeft gesneeuwd en ze heeft veel pret met de dorpskinderen. Tot haar moeder plotseling verschijnt. Bomaanval… papa’s vliegtuig geraakt… vlammen… geen overlevenden… held… Haar wereld stort in. Bovendien vertrekt haar moeder zonder haar. Het is beter dat ze voorlopig bij haar grootmoeder blijft. Het ‘voorlopig’ wordt jaren.

Na kostschool, waar ze het best leuk had, gaat ze in Cambridge plantkunde studeren, wat voor een vrouw in die tijd heel bijzonder is. Daar ontmoet ze ook haar grote liefde, Freddie. Maar nadat hij haar ten huwelijk vraagt en ze daar volmondig ja op zegt, verdwijnt hij uit haar leven. Het waarom is haar een raadsel. Gelukkig kan ze zich helemaal storten op haar baan bij Kew Gardens.

Het leven gaat echter door. Ze trouwt en krijgt twee zonen, Sam en Nick die opgroeien in Admiral House. Sam en haar schoondochter Amy schenken haar twee kleinkinderen. Tot haar verdriet emigreert Nick plotseling naar Australië waar hij een bloeiende antiekzaak op poten zet. Wat is ze blij als hij na tien jaar besluit terug te komen naar Engeland.

Auteur

Lucinda Riley (1968) werd geboren in Ierland en begon haar carrière als actrice. Toen ze een ernstige ziekte kreeg is ze gaan schrijven. Haar eerste zeven boeken zijn uitgebracht onder de naam Lucinda Edmonds. De reeks De zeven zussen staat al tijden wereldwijd bovenaan de bestsellerlijsten. Met haar man en vijf kinderen woont ze afwisselend in Engeland en in Frankrijk.

 

Het gezegde ‘kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen’ gaat ook voor Posy op. Vooral met Sam heeft ze heel wat te stellen. En waarom is Nick toentertijd plotsklaps vertrokken? Haar leven staat helemaal op zijn kop als ze Freddie weer ontmoet. Ze nadert weliswaar de zeventig, maar de vlinders in haar buik zijn weer terug. Toch reageert Freddie weer vreemd: de ene keer liefdevol, de andere keer afstandelijk. Dan vertelt hij haar wat de reden is geweest dat hij haar vijftig jaar geleden in de steek gelaten heeft. Het geheim heeft te maken met haar Admiral House.

Het is niet verwonderlijk dat Lucinda Riley’s boeken zo populair zijn. Ook deze verhaallijn zit vernuftig in elkaar en het boek leest als een trein. Een roman om je helemaal in te verliezen.

Lucinda RileyDe vlinderkamer. Vertaald uit het Engels (The Butterfly Room) door Ireen Niessen. ISBN 978-94-0161-207-4, 512 pagina’s, € 21,99. Haarlem: Xander Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Romantiek. Bookmark de permalink.