Bowie’s boekenkast

Word een beter mens: lees!

Over de 100 boeken die van grote invloed waren op David Bowie

Wie nog nooit van David Bowie (1947-2016) heeft gehoord moet welhaast onder een steen hebben geleefd. De Britse zanger stond vanaf de jaren zestig in de schijnwerpers en had enorm veel succes met nummers als Space OddityChangesLife on Mars?Ziggy StardustLet’s DanceAbsolute Beginners en Heroes. Het werden klassiekers, waarmee Bowie één van de meest invloedrijke muzikanten ter wereld werd.

Minder bekend is dat de artiest verslaafd was aan lezen. Iets wat hij beschouwde als ‘ultiem geluk’. Vandaar dat hij zelf boeken recenseerde en tijdens verre reizen een draagbare bibliotheek met zich meenam. Kisten waarin na opening zo’n 1500 boeken keurig op planken gerangschikt stonden. Een collectie waarover Bowie zei:

Ik heb een bibliotheek met de boeken die ik echt heel heel goed vind. Soms kijk ik ’s avonds rond in mijn bibliotheek en dan doe ik mezelf iets vreselijks aan — ik tel de boeken en vraag me af hoe lang ik nog te leven heb en denk: F@#%k, ik kan nog geen twee derde van deze boeken lezen.

Van al dat moois stelde Bowie in 2013 een lijst op van de honderd boeken die zijn leven veranderden. Een lijst die zeer divers is. Met behalve romans, ook werken over onder andere psychologie, geschiedenis en strips. Boeken die in meer of mindere mate invloed hadden op nummers, videoclips, albumhoezen en Bowie’s uiterlijk. Zo vormde A Clockwork Orange (1962) van Anthony Burgess, mede de basis van Ziggy Stardust.

Auteur

De Brit John O’Connell (1972) was muziekcolumnist bij The Face en senior-redacteur bij Time Out. Hij schrijft voor onder meer The Times en The Guardian.

O’Connell nam de lijst van zijn grote held ter hand en schreef dit boek. Daarin vinden we, behalve een korte toelichting op ieder boek, ook de links met Bowie’s leven en werk. En na ieder essay volgt een luister- en leestip. Een waar monnikenwerk.

 

Wat het boek interessant maakt is dat het een goede inkijk geeft in het werk van Bowie en diens weg door het leven. Waarbij direct moet worden opgemerkt dat geen biografie is, wel een waardevolle aanvulling daarop.

Daarnaast is het voor iedere leesfanaat een inspiratiebron. Zo wordt ons bijvoorbeeld aangeraden na het lezen van 1984 van George Orwell eens te duiken in Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood. Eén van de talloze goede suggesties en aanraders die je leeshorizon kunnen verbreden.

Al met al een interessant boek om af en toe eens stukken uit te lezen. Ook een gids om gebaande paden mee te verlaten en zo schatten te ontdekken. O’Connell nodigt je uit als ware  aanhanger van de theorie dat lezen je tot een beter mens maakt. En geef hem eens ongelijk.

John O’Connell, Bowie’s boekenkast. De 100 boeken die het leven van David Bowie veranderden. Vertaald uit Engels (Bowie’s Books) door René van Veen. ISBN 978 9493 081307, 320 pag., € 23,99. Uitgeverij Orlando 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Literatuur, Muziek. Bookmark de permalink.