De dood van Harriet Monckton

Moord in 1843

Cold case uit de Negentiende Eeuw wordt eindelijk opgelost.

In het plaatsje Bromley werd op 7 november 1843 Harriet Monckton, een jonge vrouw van 23 jaar, dood aangetroffen. Na onderzoek bleek zij genoeg pruiszuur te hebben doorgeslikt om dertig mannen de dood in te jagen. Aanvankelijk gingen de gedachten uit naar zelfdoding, maar gaandeweg leek de lijkschouwer moord steeds aannemelijker. Ondanks de jarenlange procesgang kwam het echter niet tot een oplossing. Nooit werd er iemand gearresteerd, nooit werd er iemand veroordeeld. Uiteindelijk werd de overlijdensakte getekend en seponeerde men de zaak.

Bij de moord op Harriet Monckton was het dorp geschokt. Vooral omdat het autopsierapport vermeldde dat ze zwanger was. Harriet bleek verwikkeld te zijn in relaties met ten minste drie mannen, maar ook haar goede vriendin Frances wordt gezien als verdachte in deze moordzaak. Wie heeft Harriet vermoord en wie is de vader van haar ongeboren kind?

Op basis van de rapporten van de oorspronkelijke lijkschouwer en getuigenverklaringen bouwt de schrijfster een realistisch en meeslepend beeld van Harriets laatste dagen door de ogen van degenen die het dichtst bij haar stonden ​​en de laatsten die haar levend zagen.

Zo maakt de lezer kennis met de inspirerende, maar cynische collega-leraar en metgezel, de lesbische feministe Frances Williams. Als tweede hoofdrolspeler is er haar oprechte, maar erg gesloten verloofde Tom Churcher. Voorts maken we kennis met de inspirerende demagoog en erotisch glibberige predikant George Verral, die Gods liefde verwart met zijn eigen onverzadigbare libido. Tenslotte duikt haar voormalige huisbaas en eerste minnaar Richard Field op.

Deze vier zijn de belangrijkste getuigen en ook verdachten in een juridisch zwartepietenspel. Elk heeft zijn eigen redenen om haar dood te willen hebben en elk heeft een geheim dat ze willen verbergen.

Auteur

Elizabeth Haynes (1971) debuteerde met Waarheen je ook vlucht, dat met Amazon Best Book Award 2011 werd bekroond. Verder schreef zij Bij het vallen van de nacht en Alles wat overblijft. Ook dit boek is een psychologische thriller die speelt in de Victoriaanse tijd in Engeland.

De lezer krijgt een spannende vervlechting van slepende conflicten onder ogen. De kleurrijke cast, ondersteund door allerhande lokale personages, de pompeuze en de gewone roddels, een fantasierijke plot, sprekende dialogen en authentieke beschrijvingen houden de spanningsboog vast.

 

Een boeiend en waar gebeurd verhaal dat in handen van Haynes leidt tot de oplossing van het mysterie wie Harriet vermoordde.

Elizabeth Haynes – De dood van Harriet Monckton. Vertaald uit het Engels (The Murderr of Harriet Monckton) door Yolande Ligterink. ISBN 978-90-261-4904-7, 512 pagina’s, € 22,50. Utrecht: Uitgeverij De Fontein 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.