Moord in de wijk

Zelf detective spelen

Buurtbewoners willen zelf een moord in hun straat oplossen. Ze denken direct aan een buitenlander.

In een straat wordt een 75-jarige man vermoord. Het is een onverdraagzame en krenterige man. Abu, een uit Afghanistan afkomstige pakjesbezorger heeft ruzie met hem gemaakt. De buurt is snel met de conclusie:  hij moet de dader zijn. Rita neemt het op voor Abu en samen met hem gaat ze proberen de dader te vinden.

Auteur

Hilde Vandermeeren (1970) studeerde psychologie en werd bekend als schrijfster van kinder- en jeugdboeken. Ze schreef er bijna vijftig, waarvan er veel werden vertaald.  Diverse literaire prijzen vielen haar ten deel. Voor volwassenen schreef ze literaire thrillers. Met Scorpio (2016) werd zij genomineerd voor de shortlist van de Gouden Strop. Met Schemerzone won zij de prestigieuze Hercule Poirotprijs 2017 voor de beste Vlaamse thriller.

 

 

Dit boek komt uit in de serie Wablieft klare taal, goed verhaal. Met andere woorden de auteur probeert te schrijven in een heldere taal: geen moeilijke woorden en geen lange ingewikkelde zinnen, maar wel een goed verhaal. De vraag is nu: is het de schrijfster gelukt? Het antwoord is duidelijk bevestigend als het gaat om de taal. Die is zowel helder en goed te begrijpen, maar ook verzorgd en mooi, bijna literair. Het verhaal is echter vrij simpel en had wat ons betreft wat meer uitgewerkt kunnen worden. Een iets dikker boekje had toch wel gekund? Of was de omvang van 64 pagina’s van tevoren bepaald?

We hebben zonder twijfel  met een sympathiek boek te maken en de poging om slechte lezers aan het lezen te krijgen verdient veel lof. Alleen verdienen ook deze lezers nog net iets meer.

Hilde VandermeerenMoord in de wijk. ISBN 978-94-600-1818-3, 64 pagina’s, € 9, 95.  Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.