Om dringende reden

Diamant met een luchtje

De vondst van een uiterst waardevolle diamant haalt de levens van heel wat mensen overhoop.

Pieter Vindevoghel hangt ontslag op staande voet boven zijn hoofd. Zijn ziekteverlof heeft hem tijdelijk beschermd, maar nu hij weer beter is doet zijn directeur er alles aan om hem zijn congé te geven. Uiteraard beweegt Vindevoghel hemel en aarde om zijn baan te houden. Het zit hem ook privé niet mee, want zijn vrouw nam met zijn zoontje onlangs de benen.

Gelukkig heeft hij een goede advocaat en een uitstekende huisarts die meehelpen het dreigende ontslag tegen te houden of anders een behoorlijke financiële regeling te bedingen.

Wanneer Vindevoghel in verband hiermee in een kopieergelegenheid een afdruk van zijn CV maakt ziet hij op het kopieerapparaat een gevouwen briefje met daarin een diamant liggen. Zonder erbij na te denken neemt hij het briefje weg en stopt de diamant in zijn zak.

Hij weet eigenlijk niet wat hem bezielt, zich zo iets waardevols zonder meer toe te eigenen. Als de uren erna geen enkele ophef over een verloren gegane of zoekgeraakte diamant ontstaat begint Pieter te geloven dat er met de diamant iets aan de hand is. Waarom was die op het kopieerapparaat achter gelaten?

In de diamantstad Antwerpen kost het Vindevoghel weinig moeite kost in deze stad iemand te vinden die de diamant wellicht zou willen verzilveren. Hij komt in contact met de handelaar Dieter Bombeke. Deze probeert hem de waardevolle edelsteen zo goedkoop mogelijk af te troggelen.

Ondertussen is 1500 kilometer verderop in Litouwen een zekere majoor Mindaugas Navardauskas in woede ontstoken. Zijn tussenpersoon in Antwerpen heeft hem moeten melden dat hij de uit Zuid Amerika gesmokkelde diamant, eigendom van de majoor, kwijt is geraakt. De majoor reist ogenblikkelijk naar Antwerpen om te proberen zijn bezit terug te vinden.

Auteur

Peter Franck werkte in de Antwerpse diamantsector en studeerde rechten. Als deskundige debuteerde hij met dit boek. Om dringende reden is een juridische term bij onmiddellijk ontslag. Het is één van de zaken die de hoofdpersoon bezig houdt, naast zijn weggelopen vrouw en de vondst van een diamant die waarschijnlijk vele miljoenen waard is.

 

 

 

Als de Litouwse majoor in Antwerpen arriveert en Vindevoghel op het spoor komt mag de lezer zich verheugen op een reeks spannende en ook hilarische gebeurtenissen die in het bedaagde diamantwereldje van de Scheldestad veel leven in de brouwerij brengen.

Een met veel vaart geschreven verhaal dat de aandacht niet los laat.

Peter Franck – Om dringende reden. ISBN 978-90-223-3670-0, 197 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Standaard Uitgeverij | Angèle 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.