Honderd kamers

Horrorhuis

Wanneer Emma een geheimzinnig dagboek ontdekt gaat ze met haar zus Robin op onderzoek uit. Ze komen tot een huiveringwekkende ontdekking

Het huis is enorm, nog groter dan de nieuwe bewoners zich het hadden voorgesteld. Het was midden in uitgestrekte bossen in 1886 gebouwd. Rondom was er volstrekte eenzaamheid. Om er te komen moesten auto’s onverharde wegen trotseren.

Er wonen drie vrouwen. Fiona met haar dochters Emma van achttien en Robin van vijftien jaar. Elke dag gaat z’n gangetje. De beide zussen hebben hun kamers in de ene vleugel en moeder slaapt in de andere vleugel. Het centrale deel van het kolossale huis wordt weinig gebruikt. Er is daar veel achterstallig onderhoud. Vooral op de bovenste etage worden de kamers gebruikt als opslagruimte. Op een dag dwalen Emma en Robin door deze kamers en vinden een merkwaardig dagboek. Beide meiden raken ervan overtuigd dat het huis een angstig geheim bewaart.

De nieuwe bewoners heten Jasper en Sofie. Samen met hun twee kleine kinderen woonden ze in een appartement en zijn reuze blij een nieuwe woning ver van de stadse drukte te hebben gevonden. Jasper en Sofie hebben de laatste tijd een wat moeizame relatie.

Beiden hopen dat hun nieuwe woning een nieuwe start zal betekenen. De eerste tijd hebben ze echter maar weinig tijd voor elkaar, want hun gigantische woning van wel honderd kamers heeft een flinke opknapbeurt nodig. Wanneer de belangrijkste klussen zijn geklaard, vindt Sofie dat haar man nog lang niet de oude is. Hij begint zich af en toe zo merkwaardig te gedragen, dat Sofie zich langzamerhand grote zorgen begint te maken.

Auteur

Maxime Paredis (1990) schreef in twee jaar dit thrillerdebuut. De Vlaamse freelance vertaler zegt over zijn boek: Qua sfeer kan je het wat vergelijken met ‘The Shining’ van Stephen King, maar dan zonder horrorelementen.

 

 

 

 

Misschien is de horror schaars, maar suspense is in deze thriller voldoende te vinden, zelfs zodanig dat de spanningsmomenten af en toe over elkaar heen buitelen en de lezer de hersens erbij moet houden om in het spoor van de plot te blijven. Vooral in het begin moet men even wennen aan de wisseling van flashbacks.

Daarbij wordt de aandacht van de lezers steeds wisselend gericht op Fiona en haar dochters en dan weer op het gezinnetje van Jasper en Sofie. Het zijn twee verhaallijnen die naar verloop behoorlijk op stoom raken. Tenslotte dendert het verhaal onder grote druk af op een spetterende ontknoping.

Maxime ParedisHonderd kamers. ISBN 978-94-624-2107-3, 296 pagina’s, € 19,95. Westerlo (B): Uitgeverij Kramat 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.