Stripkookboek

Grappig en lekker

De favoriete recepten van 50 striptekenaars.

Het begon met een ontmoeting op een stripbeurs. Een en ander had uiteindelijk dit boek tot resultaat, waarin een aantal striptekenaars niet alleen hun lievelingsrecepten met de lezers deelden, maar die ook nog in hun eigen stijl illustreerden.

Samensteller

Leon Verhoeven is een kok en enthousiast stripliefhebber. Op een stripbeurs ontmoette hij de striptekenaar Eric Heuvel (van onder andere Januari Jones en ook van De meimoorden 1940-1948). Dit boek is het resultaat.

 

Wat hebben strips en koken gemeen? Striptekenaars en koks zijn creatievelingen. Er zijn vast ook striptekenaars die niet zo van koken houden, maar zij die dat wel doen zullen niet perse van het een-vast-gerecht-per-weekdag zijn. Dit kookboek staat vol met hele diverse gerechten die gecombineerd met elkaar of met je eigen favorieten een uitgebalanceerd menu helpen te creëren.

Er wordt menig stripfiguur (bijvoorbeeld van Walt Disney) gebruikt om – overwegend- slecht voedsel aan de man te brengen. Gelukkig zijn AH en Plus met deze vorm van kindermarketing gestopt. Hierdoor is dit initiatief nog meer te prijzen. Deze stripfiguren van  Hollandse bodem worden nu ingezet om bijzondere en creatieve gerechten op tafel te krijgen.

 

 

Uitgeprobeerde recepten:

Aardappel-prei taart met een mediterrane twist (Erwin Suvaal)

Lekker vullend groententaartje met een pittige bodem met verse mediterrane kruiden. Beetje een stevige boerenversie van de quiche lorraine. Maar daar mag je het ook niet mee eens zijn.

Bospaddestoelen met een twist (Arjen Vriezenkolk)

Hé… ik geloof dat striptekenaars graag de dingen net even anders doen. Heerlijke romige paddestoelensoep.

Entrecote met rode sla en steaksaus (Dinesh van den Berg)

Rode sla was even niet voorhanden, maar iedere bittere sla zal het hier goed bij doen. De saus was wat aan de ruime kant maar dat was helemaal niet erg. Wat een lekkere saus. Die kan de volgende dag ook heel prima over een stukje vis of een bordje pasta. Hier werden we heel blij van.

Eendenborst met limoncello (Daan Jippes)

We waren eerlijk gezegd een beetje huiverig bij dit recept. Maar altijd goed om uit een kookboek een recept te kiezen waar je, op basis van de ingrediënten, niet zoveel in ziet. We waren bang dat het te zoet zou zijn en het een hele overheersende citroensmaak (150 ml limoncello en sap van 3 citroenen!) zou hebben. Bij varken, gevogelte of een visje zag ik dat nog wel gebeuren. Maar bij eend? Onze angst bleek ongegrond. Een lekkere lichtzurige saus die, door het braadvet van de eendenborst, het grootste deel van zijn citroenigheid verloor. De in bovengenoemde citroenmix gemarineerde eend was heerlijk zacht, de saus die over de pasta ging lekker licht zuur en gegarneerd met rucola erover voor een beetje kleur en bittere frisheid.

Forel timbaaltje (Jeroen Steenhouwer)

Duidelijk één van de meer arbeidsintensieve recepten. Op dat recept is nog wel het een en ander aan te merken. Het was even puzzelen voor we doorhadden wat nou precies waar bij moest en de saus en dressing hadden gehalveerd kunnen worden. Laat je ook niet afschrikken door de enorme hoeveelheid limoensap waarvan je zou kunnen denken dat het dit gerecht instant oneetbaar zuur zou maken, want dat is absoluut niet het geval. En oh oh oh, wat een ongelofelijk lekker gerechtje. We hebben het aan een gezelschap van 10 man gevoerd en het regende daarna verzoekjes om het recept. Koop lekker je eigen stripkookboek heb ik toen natuurlijk geroepen!

Gegratineerde pasta met boerenkool (Dimitri Jansma)

Snel en simpel gerecht met een hoop smaak. Boerenkool doet het fantastisch met walnoten en champignons. Het recept is ruim, dus ik heb er ook nog mee kunnen ontbijten en zelfs kunnen lunchen. En dat was helemaal niet naar.

Gegrilde ijsbergsla met zeezoutdressing (Marq van Broekhoven)

Gebarbecuede sla. Dat was nieuw voor ons. Met paprika en tomaat, eveneens van de BBQ. Het was even wennen aan de structuur. IJsbergsla is toch vooral bekend om zijn crunch en minder om zijn smaak, maar gegrild kreeg deze, in onze ogen, wat suffige slasoort opeens smaak. Daar hielp de BBQ en de knoflook-kruidenolie natuurlijk ook wel bij. Maar ook de sla zelf had zowaar smaak gekregen. En die crunch, ach, die heb je eigenlijk toch alleen op je hamburger nodig.

Mexicaanse Tortillasoep (Jan-Willem Spakman)

Tortillasoep? Soep gemaakt van tortilla?! Nee, dat niet. Het is een pittige stevige Mexicaanse tomatensoep met bonen en mais. Het komt weliswaar uit Mexico, alwaar ze voor zover ik geïnformeerd ben niet heel vaak sneeuw hebben, maar daar zou deze soep wel bijzonder goed bij passen. Een stevige winterse boswandeling zonder sneeuw mag je ook aftoppen met deze soep. En als je middenin de zomer (beetje Mexicaanse temperaturen zeg maar) echt geen zin hebt om te koken dan is deze soep ook weer een goed idee. Kort gezegd: een altijd-soep.

Maar wat moest er ook alweer met die prei die we nog over hadden terwijl de soep al bijna klaar was? Hij kwam niet terug in het recept, maar we hebben hem er naar eigen inzicht aan toegevoegd.

En waar zit dit tortilla nou? Behalve bij de Mexicanen die hem eten natuurlijk. Nou, die snijd je in dunne reepjes en bak je in een laagje olie tot ze knapperig zijn. Vervolgens moet je proberen iedereen uit de buurt te houden die al honger heeft anders kan je binnen no-time weer opnieuw beginnen aan een volgende lading gefrituurde tortillareepjes. Deze reepjes gaan met nog een paar andere interessante toppings over je soep die daarmee een heerlijke bite krijgen.

Stoof met aardappel en koolraap (Alex van Koten)

Koolraap… wie eet dat wel eens? En wat is het verschil tussen koolraap, koolrabi en knolraap. Zoek dat wel even uit voor je boodschappen gaat doen. Het zijn echt hele verschillende groenten. Maar die arme koolraap die daar altijd een beetje onooglijk tussen al zijn mooi gekleurde medegroenten op adoptie ligt te wachten is echt een heerlijke groente. Een beetje tussen een aardappel en een wortel in. En die zitten ook in deze stoof dus dan kan je dat eens mooi gaan vergelijken. Lekkere voedzame en kleurrijke winterstoof.

Niet alle recepten zijn even overzichtelijk geschreven, de ingrediëntenlijsten lijken voor een deel ietwat willekeurig in hun volgorde, maar dat mag de pret niet drukken. Van gemakkelijk tot moeilijk, er is voor ieder wat wils, geïllustreerd door de top van Nederlandse striptekenaars. Om de stripliefhebbers aan het koken te krijgen maar, misschien nog wel meer dan dat; een prachtige presentatie van wat we aan talentvolle striptekenaars in huis hebben.

 

Leon Verhoeven (samensteller) – Stripkookboek. ISBN 978-94-928-4049-3, 143 pagina’s, € 24,95. Leens (Gr): Uitgeverij Personalia 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.