Het mes

Wie vermoordde Harry Hole’s vrouw?

Befaamde rechercheur moet de moord op zijn eigen vrouw oplossen.

Harry Hole, een rechercheur met een zeer goede staat van dienst, is aan lager wal geraakt. Zijn vrouw Rakel van wie hij zielsveel houdt heeft hem uit huis gezet. Hij raakt weer aan de drank en de ramp wordt compleet als Rakel vermoord wordt en hij aanvankelijk als hoofdverdachte wordt beschouwd. De moord is zo geraffineerd gepleegd dat het voor Harry bijna onmogelijk lijkt zijn onschuld te bewijzen. Daar is de schrijver een dikke 500 bladzijden mee bezig. Behalve Harry passeert nog een hele rij mogelijke verdachten het toneel, allemaal hebben ze motieven.

Auteur

Jo Nesbø (1960) is popmuzikant, ex-profvoetballer en schrijver van kinderboeken en thrillers. De hoofdpersoon van zijn politieromans is de drankzuchtige Harry Hole. Zijn eerste roman in deze reeks, De Vleerhuisman, werd bekroond met de prijs voor de beste literaire thriller. Zijn voorlaatste thriller in deze serie was De Dorst. Dit boek is het twaalfde deel.

 

 

 

Na meer dan tien jaar komt seriemoordenaar en verkrachter Svein Finne op vrije voeten. Hij werd indertijd gearresteerd  door Hole. Finne is ook één van de verdachten voor de moord op Rakel.

Een grote rol bij het speurderswerk van Harry is zijn relatie met de technische recherche. Bloedonderzoek en het DNA-onderzoek spelen een grote rol. Hij wordt daarbij geholpen door Alexandra. Zij doet dit onderzoek clandestien voor Hole omdat deze geschorst is en geen gebruik mag maken van de politiefaciliteiten.

Nesbø is een heel goed schrijver die meeslepend vertelt, zijn verteltempo is echter traag door de vele vaak overbodige details. Het middel om de spanning levend te houden zijn de onverwachte wendingen. Na het onderzoek van één verdachte komt er ineens heel onverwacht een ander in beeld. Bepaalde personen blijken ook heel anders te zijn dan ze zich voordoen. Vrienden blijken later vijanden. Het is voor de lezer onmogelijk om met de speurder mee te denken. Het einde is ook volkomen onvoorstelbaar. In dit opzicht is het een meesterlijke thriller, al zou de schrijver wat minder zijwegen moeten bewandelen.

Jo Nesbø – Het mes. Vertaald uit het Noors (Kniv) door Annelies de Vroom, ISBN 978-94-031-4600-3, 528 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.