De val van Leroux

Duizelingwekkende dealer

Internationale topcrimineel loopt in de val. Zijn drugsimperium als ook zijn illegale wapenhandel worden ontmanteld.

In Rhodesië wordt op kerstavond 1972 Paul Calder LeRoux geboren. Hij is een buitenechtelijk kind en zal pas na twee jaar de achternaam LeRoux van zijn adoptieouders krijgen.

LeRoux blijkt een pienter kind dat zich steeds meer thuis voelt achter de computer. Hij is een echte computernerd die de eenzaamheid van het beeldscherm verkiest boven menselijk gezelschap. Paul blijkt vooral een expert in het versleutelen, het ontwikkelen van encryptische software.

Deze eenzelvige ICT-deskundige, een ware sociopaat, ontwikkelde zich echter tot een meedogenloze moordenaar. Hij maakte gebruik van de traditionele methoden van de georganiseerde misdaad, maar onderscheidde zich volstrekt van zijn voorgangers Pablo Escobar en El Chapo Guzmán. Ondanks al hun potsierlijke pronkzucht en protserig wapengekletter waren die twee eigenlijk eenvoudige boerenpummels. LeRoux was anders, hij hield daar niet van. Hij bleek weliswaar een expert op het gebied van wapens, maar kon ze niet hanteren. Hij heeft nooit iemand doodgeschoten. Daarvoor had hij mannen in dienst. Zijn team van harteloze huurlingen waren ex-militairen die zijn vijanden zonder spijt of aarzeling vermoordden.

LeRoux bleef altijd in de schaduw. Het liefst ging hij op in de massa. Zijn privévliegtuigen liet hij staan. De puissant rijke crimineel boekte bij voorkeur een plek in de economyclass. Ook gaf hij niets om luxe. Al zijn dure woningen en appartementen werden nauwelijks gemeubileerd. Meestal liep hij rond op slippers. In korte broek.

Paul LeRoux was niet alleen een getalenteerd computerdeskundige en een uitstekend organisator, maar ook deed hij de DEA (Drug Enforcement Administration) die hem op de hielen zat en uiteindelijk oppakte, verbazen om zijn illegale veelzijdigheid. Het was namelijk hoogst ongebruikelijk dat één misdadiger zich aan twee zo uiteenlopende criminele activiteiten bezondigde.

LeRoux bouwde zijn imperium als illegale medicijnverstrekker. Balancerend op de rand van handel in onwettige opiaten verdiende hij kapitalen. Door het opzetten van een netwerk van door hem goed betaalde clandestiene pillendraaiers en receptenvervalsers hielp hij talloze naar verdoving snakkende stakkers aan hun roes.

Daarnaast ontpopte Paul LeRoux zich als een gewetenloze wapenhandelaar. Tijdens de ondervragingen na zijn arrestatie bleek uit zijn gedrag een schaamteloos gebrek aan wroeging. Het kon hem niets schelen dat zijn inspanningen wellicht ooit doorslaggevend zouden zijn bij het in de as leggen van de wolkenkrabbers in Tel Aviv en de vernietiging van het onschatbare erfgoed in het oude Jeruzalem. LeRoux was immers ijverig bezig het Iraanse regime te voorzien van de meest verschrikkelijke wapens.

Ondanks zijn schier eindeloze macht, zijn verbazingwekkende bezittingen zoals een privé-eiland bij de Filipijnen en het neerzetten van een complete nieuwe stad in de dorre woestenij van Somalië, liep Paul LeRoux op 26 september 2012 in de val.

Auteur

Elaine Shannon (1946) houdt zich al sinds de jaren als journalist en correspondent bezig met de Amerikaanse drugswereld. Vijf jaar lang dook ze onder in de wereld van LeRoux. Dit boek is indrukwekkend gedocumenteerd over de War on Drugs in de eerste twee decennia van deze eeuw. Het geeft een heldere inkijk in de bloedspannende wereld van de opsporing van zware criminelen, keiharde handelaren en lafhartige moordenaars.

De jacht op Paul Calder LeRoux en zijn duistere kompanen is journalistiek zo meeslepend geschreven dat de lezer zich af en toe in de arm dient te knijpen om te beseffen dat de waanzin rond drugs en wapens barre werkelijkheid is.

Elaine Shannon – De val van LeRoux. Het inside verhaal van de jacht op een crimineel genie en zijn imperium. Vertaald uit het Engels (Hunting LeRoux) door Erik de Vries. ISBN 978-94-027-0335-1, 464 pagina’s, € 19.99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad. Bookmark de permalink.