De eerste priesteres

De reis van twee zieners in het begin der tijden

Hoe twee exceptionele mensen ertoe komen eer aan de goden te bewijzen.

Het is heel bijzonder dat Inanna en haar tweelingbroer Eridu nog in leven zijn. In de gemeenschap waar zij geboren zijn geldt een tweeling namelijk als een teken van onheil. Hun vader Anu heeft er echter voor gezorgd dat hun bij de geboorte, waarbij hun moeder is overleden, niets overkwam. Niet alleen vanwege dit feit zijn ze exceptioneel, maar ze zijn ook begiftigd met uitzonderlijke gaven.

Eridu heeft voorspellende inzichten: zo ziet hij aankomen dat de rivier Serpent, die er normaliter voor zorgt dat de landbouwgrond vruchtbaar blijft, buiten zijn oevers zal treden. ‘Het water komt’, herhaalde hij. ‘Het water komt overal. Het gewas zal verdorren.’ Wanneer de voorspelling werkelijkheid wordt is de sedentaire gemeenschap gedwongen hun dorp te verlaten totdat het water weer zakt. De tweeling krijgt de schuld van deze ramp en als hun vader komt te overlijden neemt zijn nieuwe vrouw Nima het besluit dat ze mee moeten met de herders die het dorp bezoeken.

Met deze nomaden vertrekken ze naar een kamp waar Inanna valt voor de jonge herder Tammuz. De leider Maran beslist echter dat de tweeling intrekt in de grot van de sjamaan waar zij achterblijven als de groep verder trekt.

Auteur

Jacqueline Zirkzee (1960) is historicus, auteur en schrijfcoach. Haar debuutroman Mykene verhaalt van de Trojaanse oorlog. Voor deze roman heeft ze zich laten inspireren door mysterieuze archeologische vondsten in het gebied van de Eufraat en de Tigris waar volgens de overleveringen de eerste mensen woonden.

 

 

Verstoken van middelen van bestaan en aangespoord door een visioen van Eridu onderneemt de tweeling een reis om hun lotsbestemming te kunnen volbrengen: het stichten van een heiligdom, het Huis van de Goden. Uiteraard gaat deze tocht gepaard met de nodige beproevingen en onrust onder de mensen die hen volgen.

De eerste mensen moeten duiding geven aan wat ze rondom hen aantreffen. Dit doen ze door natuurverschijnselen goddelijke krachten toe te dichten en ze te personifiëren. Het gevolg is dat er aan deze goden geofferd dient te worden om hen goed te stemmen. Het verhaal dat de auteur uit deze gegevens heeft weten te schrijven zou zo maar waar kunnen zijn, hoewel het duizenden jaren geleden speelt. De hoofdpersonen, Innana en Eridu, komen over als bijzondere mensen, maar wel mensen van vlees en bloed. Wanneer je eenmaal in het verhaal zit leef je met hen mee en voel je als het ware de strijd die het leven voor hen met zich meebrengt.

Een heel bijzonder boek.

Jacqueline ZirkzeeDe eerste priesteres. ISBN 978-90-78905-96-7, 367 pagina’s, € 20,99. Maassluis: Uitgeverij De Brouwerij 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Mythologie. Bookmark de permalink.