Als het verleden toekomst wordt

Wreedaardige relaties blijven kop opsteken

Levenslang met de dood op de hielen.

Letta verliest op 14-jarige leeftijd haar ouders door een verkeersongeval. Na hun dood krijgt ze onderdak in een tehuis. Het verblijf is daar mensonterend. Als jong volwassen vrouw draagt ze letterlijk en figuurlijk de littekens met zich mee. Haar vertrouwen in mensen is voorgoed geschokt. Als ze op een dag terug gaat naar de wijk waar ze als kind woonde, is zij getuige van een gruwelijke verkrachting, mishandeling en moord. De dader heeft haar gezien – zij heeft hem en hij haar herkend. Ze zet het op een lopen, doodsbang voor de man. Ze valt, en wordt gered door een automobilist. Deze man, Rutger, wil haar redden. Maar Letta vertrouwt geen mens. Ze gaat terug naar haar flat.

Als ze daar aankomt staat het er vol politie. Er blijkt een moord gebeurd te zijn in de woning die zij deelt met haar vriendin Emmy. Emmy’s nichtje Fleur is op gruwelijke wijze vermoord. Letta weet, als zij dit ziet, dat ook zij haar leven nu niet meer zeker is. Wie kan zij nog wel vertrouwen? Zo wordt ze opnieuw geconfronteerd met haar verleden in het tehuis. De  beelden uit die tijd, die zij nog steeds voor ogen heeft, overdag en in haar dromen, duiken keer op keer haarscherp op. Rutger blijft voor haar klaarstaan. Ze wordt voorzichtig verliefd, maar durft niet op echte liefde te hopen. Want als deze man haar verleden zou kennen, zou hij haar zeker dumpen.

Auteur

Marja Boomstra (1960) werkte bijna dertig jaar binnen de Jeugdzorg en voor het Amerikaanse programma Youth at Risk (YaR), dat beschadigde jongeren opvangt. Zij wilde al lang schrijven, maar debuteerde laat. Allereerst verscheen dit boek, kort daarna, in november, Il Circolo.

 

De ervaring op het gebied van de jeugdhulpverlening vormde de inspiratiebron voor het levensverhaal van hoofdpersoon Letta. Iedereen weet inmiddels wel dat er, zowel in gezinnen als in tehuizen, gruwelijke mishandelingen op fysiek en seksueel terrein plaatsvinden. Dat zijn ervaringen die slachtoffers levenslang met zich meedragen. De afgelopen jaren zijn de verhalen naar buiten gekomen.

Ook de ervaringen van hoofdpersoon Letta zijn gruwelijk. Maar is het werkelijk nodig daarover keer op keer tot in de details uit te weiden? Slaag, mishandeling, vernedering, ernstig seksueel geweld, en dat wordt niet eenmaal maar meermaals beschreven in dromen, nachtmerries, herbelevingen en wat dies meer zij… het had allemaal wel wat minder gekund. Een goede schrijver kan met minder woorden toe om gruwelijke dingen te beschrijven. Details maken een verhaal niet sterker, integendeel, ze zorgen dat de lezer dergelijke scenes op een gegeven moment vol afkeer overslaat: daar begínt ze weer met de ellende. Deze auteur beschrijft vol verve hoe sperma, bloed en tranen van de pagina’s af druipen. Het zijn wrede verhalen, meedogenloos en onsmakelijk beschreven.

Is dit een thriller? In zoverre dat de dader van het kwaad gezocht en gevangen moet worden. En ook weer niet omdat een thriller voor gezonde spanning zorgt en niet voor gevoelens van afkeer.

Dit is een boek voor een speciaal soort liefhebbers. Uw recensent behoort daar beslist  niet toe. Laat ik het daarop houden.

Marja Boomstra – Als het verleden toekomst wordt. ISBN 978-90-9032-006-9, 297 pagina’s, €16,90. Weert: Müller-Boomstra Publishing 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.